Politika

Otvorena simulacija Sjevernoatlantskog savjeta za mlade: Konsenzus kao osnovna vrijednost NATO-a

seansa-pocetna-0612
S
imulacija Sjevernoatlantskog savjeta za mlade pod nazivom „NATO Youth Model of Montenegro“ otvorena je večeras u Podogirci i trajaće do nedelje.

Otvorena simulacija Sjevernoatlantskog savjeta za mlade: Konsenzus kao osnovna vrijednost NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

Simulaciju sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, koja se održava prvi put u Crnoj Gori organizuje Institut za javnu politiku uz podršku ambasade SAD u Podogirci, a njen osnovni cilj je, kako su naveli organizatori, bolja infromisanost mladih o NATO savezu kao i njihovo sticanje vještina pregovaranja i diplomatije.

U  okviru večerašnjeg otvaranja učesnicima simulacije obratili su se državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Šarkić, zamjenik šefa misije u ambasadi SAD u Crnoj Gori Daglas Džons, ambasador Slovenije Vladimir Gasparič kao i nezavisni savjetnik u Ministarstvu odbrane Mehmet Tahirović.

Ambasador Gasparič je poručio da za razliku od Evropske unije gdje se odluke donose u ogromnom birokratskom aparatu, u NATO-u država članica sama odlučuje o svojim pitanjima bezbjednosti.

- Da bi se odlučivalo u NATO-u važno je da sve članice razmišljaju na istim osnovama jer ako neka zemlja radi po suprotnim vrijednostima teško je doći do konsenzusa a u NATO je konsenzus veoma važan – rekao je Gasparić.

senasazadolje0612

On je istakao da je za pristupanje alijansi veoma važna podrška javnosti i da ta podrška mora biti kredibilna.

- Jer ako ta podrška kad su mirna vremena nije preko 50 odsto, onda je u kriznim vremenima mnogo manja i teško je doći do konsenzusa. Slovenija je u NATO savezu savršeno zadovoljna ali Crna Gora treba o pristupanju sama da odluči – poručio je Gasparič. On je istakao da je pola miliona eura koliko je procjenjena članarina Crne Gore za NATO mala cifra koju treba platiti za bezbjednost.

Zamjenik šefa misije u ambasadi SAD u Crnoj Gori Daglas Džons kazao je da je u NATO-u prije svega važan konsenzus.

- NATO se sastoji od 28 zemalj članica i sve nastoje da se izbore za svoje bezbjednosne interese. Ali u alijansi postoji osjećaj za zajedničkim ciljem i sve članice smatraju da je zajednička bezbjednost ipak primarni cilj najbolji za sve – rekao je Džons.

On je naglasio da je za neku odluku u NATO-u potrebna saglasnost svih članica i da je to model koji je do sada dobro funkcionisao i pored povremenog neslaganja.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Šarkić kazao je učesnicima simulacije da se u organima NATO traži profesionalna odnos i da se nada da će „simulacija omogućiti polaznicima da se pripreme za ono što ih čeka u budućim karijerama“.

Mehmet Tahirović je naglasio da je da je ova radionica dobra prilika da se predstavi model donošenja odluka u NATO-u.

seansa2zadolj0612

- NATO je prva međunarodna insistucija u istoriji u kojoj i velike i male države imaju isto pravo prilikom odlučivanja konsenzusom – rekao je Tahirović.

Projekat simulacije sastanka Sjevernoatlantskog savjeta ima za cilj da okupi 28 mladih „ambasadora“ delegata i novinara sa crnogorskih univerziteta i prilika je za mlade, kako navode organizatori, da se bliže upoznaju sa formatom, načinom komunikacije i donošenja odluka u sjevernoatlantskom savezu koji čini 28 zemalja članica.

 

Portal Analitika