Politika

Lukšić na ministarskom savjetu OEBS-a

0612igorluksicok
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je na dvodnevnom zasijedanju Ministarskog savjeta OEBS, koje je danas okončano. Kako je saopšteno Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova, potpredsjednik Lukšić je istakao posvećenost Crne Gore sveobuhvatnom konceptu bezbjednosti, koji predstavlja temelj na kome organizacija počiva, kao i spremnost da nastavi da doprinosi tekućim naporima da se OEBS učini efikasnijim i spremnnijim za suočavanje sa novim izazovima i prijetnjama.

Lukšić na ministarskom savjetu OEBS-a
Portal AnalitikaIzvor

Na marginama Ministarskog savjeta, potpredsjednik Lukšić susreo se sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland i novoizabranim predsjednikom Švajcarske Konfederacije i šefom švajcarske diplomatije Didierom Burkhalter.

Takođe, potpredsjednik Lukšić je razgovarao sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Dunjom Mijatović. Tokom sastanka, izraženo je zadovoljstvo kontinuiranom i sadržajnom saradnjom, a posebno je bilo riječi o njenoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, planiranoj  za prvu polovinu naredne godine. Obostrano je istaknut značaj dalje implementacije normi, principa i obaveza OEBS-a u oblasti slobode izražavanja i medija, što podrazumijeva i jačanje kapaciteta i profesionalnih standarda u medijama.

Tokom posjete Kijevu, Lukšić se susreo i sa ministrom vanjskih poslova Kazakhstana Erlanom Idrisovim. Dvojica ministara su razgovarali o razvoju bilaterlanih odnosa, s posebnim naglaskom na razvoj ekonomske saradanje. U tom pravcu, dogovorene su aktivnost na zaključivanju bilateralnih sporazuma u oblasti trgovine, zaštite i promocije investicija i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, i u tim okvirima osnivanju Mješovite međuvladine komisije.

-Ministar Idrisov je uputio poziv ministru Lukšića da učestvuje na  Globalnom ekonmskom forumu, u maju sledeće godine- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika