Fudbal

ŽRIJEB ZA MONDIJAL: Hrvatska na Brazil, BiH na Argentinu!

ZrijebanjeSPBrazill
Selekcije Brazila i Hrvatske otvoriće Svjetsko prvenstvo 12. juna 2014. godine u Sao Paulu, prvo kolo donosi reprizu finala iz 2010. godine Španija - Holandija, Bosna i Hercegovina igraće sa Argentinom, a u prvom kolu igraće i Engleska - Italija, Njemačka - Portugal.

ŽRIJEB ZA MONDIJAL: Hrvatska na Brazil, BiH na Argentinu!
Portal AnalitikaIzvor
KafuBrazilSP
Debitant na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, igraće u F grupi sa Argentinom, Iranom i Nigerijom, a izabranicima selektora Safeta Sušića rival na startu biće Argentina. Protivnici Hrvatske u A grupi biće Brazil, Kamerun i Meksiko. Rivali Španije, koja brani trofej, u B grupi biće Holandija, Čile i Australija. U C grupi igraće Kolumbija, Grčka, Obala Slonovače i Japan, u D grupu svrstani su Urugvaj, Kostarika, Italija i Engleska, a u E grupu Švajcaska, Ekvador, Honduras i Francuska. Voljom žrijeba u G grupu igraće Njemačka, Portugal, Gana i Sjedinjene Američke Države, dok H grupu čine Belgija, Alžir, Južna Koreja i Rusija.LegendezrijebbSP
Šampionat će biti odigran od 12. juna do 13. jula u 12 gradova - Rio de Žaneiru, Salvadoru, Sao Paulu, Recifeu, Natalu, Fortaleziju, Porto Alegreu, Belo Horeizonteu, Kuritibi, Manausu, Kuiabi i Braziliji.

Tok ceremonije:

Reprezentacije će biti žrijebane iz četiri "šešira". U prvom se nalaze domaćin Brazil, Argentina, Belgija, Kolumbija, Njemačka, branilac trofeja Španija, Urugvaj i Švajcarska. U ostalim posudama biće: Alžir, Kamerun, Obala Slonovače, Gana, Nigerija, Čile, Ekvador (druga), Australija, Kostarika, Honduras, Iran, Japan, Meksiko, Južna Koreja, Sjedinjene Američke Države (treća). U posljednjem "šeširu" nalaze se Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Engleska, Francuska, Grčka, Italija, Holandija, Portugal i Rusija.

MateusKanavaro
Brazilac Kafu, Urugvajac Alsides Giđa, Argentinac Mario Kempes, Englez Džef Herst, Njemac Lotar Mateus, Italijan Fabio Kanavaro, Francuz Zinedin Zidan i Španac Fernando Ijero, legende svjetskog fudbala, biće "zvijezde" žrijeba za grupe na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a domaćin će biti generalni sekretar FIFA Žerom Valke. Ambasador Mundijala je Luis Nazario da Lima - Ronaldo. Biće osam grupa po četiri tima. Prva utakmica biće odigrana u Sao Paulu 12. juna naredne godine.CeremonijaBrazill
Ceremonija je počela nastupom brazilskih muzičara, onda su na binu izašli Sep Blater i predsjednica Brazila DIlma Rusef, a zatim se odala počast preminulom Nelsonu Mandeli.

Na binu je izašao veliki Nazario da Lima Ronaldo, najbolji strijelac u istoriji Svjetskih prvenstava. Ronaldo je predstavio loptu kojom će se igrati utakmice na Mondijalu - "Brazuku".

"Lakše je dati 15 golova na Mondijalu nego organizovati takmičenje, ali uvjeren sam da ćemo organizovati najbolje SP, ikada", rekao je Ronaldo.

BlaterZrijebb
Predstavljena je i maskota Mondijala - armadilj Fuleka, u prisustvu najbolje fudbalerke svijeta Marte, i legende brazilskog fudbala Bebeta. Na scenu je izašao i Pele koji nije želio da izvlači kuglice kako ne bi bio maler za Brazil.MaskotaBrazil
Izašle su fudbalske legende koje će izvlačiti kuglice, Brazilac Kafu, Urugvajac Alsides Giđa, Argentinac Mario Kempes, Englez Džef Herst, Njemac Lotar Mateus, Italijan Fabio Kanavaro, Francuz Zinedin Zidan i Španac Fernando Ijero.

GRUPA A: BRAZIL, KAMERUN, MEKSIKO, HRVATSKA.

GRUPA B: ŠPANIJA, ČILE, AUSTRALIJA, HOLANDIJA.

GRUPA C: KOLUMBIJA, OBALA SLONOVAČE, JAPAN, GRČKA.

GRUPA D: URUGVAJ, ITALIJA, KOSTARIKA, ENGLESKA.

GRUPA E: ŠVAJCARSKA, EKVADOR, HONDURAS, FRANCUSKA.

GRUPA F: ARGENTINA, NIGERIJA, IRAN, BIH.

GRUPA G: NJEMAČKA, GANA, SAD, PORTUGAL.

GRUPA H: BELGIJA, ALŽIR, J. KOREJA, RUSIJA.

grupespbrazill

Portal Analitika