Abiznis

Pohvaljen napredak Crne Gore u statistici

0612zugaaveraersok
M
inistar finansija dr Radoje Žugić sastao se danas sa visokim zvaničnicima Eurostata Pieterom Everaersom, direktorom za međunarodnu saradnju i Torbjernom Karlkvistom, savjetnikom za Crnu Goru. Sastanku je prisustvovala i Donka Prodanova iz Delegacije EU u Crnoj Gori, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Pohvaljen napredak Crne Gore u statistici
Portal AnalitikaIzvor

-Everaers je pohvalio  napredak koji je Crna Gora ostvarila u dostizanju međunarodnih standarda u oblasti statistike. Po njegovim riječima, u svijetlu približavanja EU i novih izazova kojima će, na tom putu, oblast statistike biti izložena, neophodno je dalje institucionalno jačanje MONSTAT-a, kao nacionalog statističkog zavoda, ali i dalje snaženje nezavisnosti ove institucije. Sa druge strane je, po riječima Everaersa, neophodna tijesna saradnja Ministarstva finansija, Centralne banke Crne Gore i MONSTAT-a u cilju obezbijeđivanja višeg stepena objektivnosti u proizvodnji statističkih podataka, pri čemu je neophodno jačati koordinacionu ulogu MONSTAT-a u procesu proizvodnje statistike. Veoma je važno da Crna Gora nastavi sa aktivnostima na planu potpune harmonizacije sa statističkim standardima i metodologijom EU- istakao je Everaers.

Prioriteti Evropske komisije za naredni period, koji moraju biti poštovani i od strane zemalja kandidata, odnose se na oblast ekonomskog upravljanja, te će, u kontekstu statistike, oblasti sistema nacionalnih računa, fiskalnih indikatora i varijabli za izračunavanje makroekonomskih dibalansa biti u fokusu pažnje.

-Ministar Žugić je istakao da je Vlada Crne Gore u potpunosti posvećena daljem unapređenju statističkog sistema, kako zbog implementacije savremenih evropskih standarda, tako i zbog činjenice da su statistički indikatori temelj ekonomske politike svake zemlje. Naime, podaci koje zvanična statistika daje osnov su za dobro planiranje i realnu ekonomsku politiku, a istovremeno, mogu uticati na fiskalnu održivost. Iz navedenih razloga, neophodno je obezbijediti sve preduslove kako bi se odstupanja statističkih podataka svela na minimum i, time, obezbijedio viši stepen pouzdanosti podataka. Na sastanku je dogovoren nastavak saradnje Crne Gore i Eurostat-a u cilju daljeg jačanja statističkog sistema i implementacije standarda koje EU nalaže- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika