Region

Institut za javnu politiku otvorio kancelariju u Beogradu

 

 

 


institut1

I
nstitut za javnu politiku, čiji je osnivač i direktor bivši šef Biroa Vlade Srbije za komunikacije Vladimir Beba Popović, koji je osnovan u Podgorici,  otvorio je danas kancelariju i u Beogradu.

Institut za javnu politiku otvorio kancelariju u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima prof. dr Stevana Lilića Instutut nije politička stranka, iako politički angažman nije stran njegovim članovima.

insitutinstitut
"Želja nam je da pomognemo javnom dobru i opštem interesu", naveo je Lilić, precizirajući da zemlje regiona idu ka EU i da Institut hoće da pomogne njihovo otvaranje u tom pravcu. Zbog toga, ali i zbog promocije javnog dijaloga, IJP okuplja ljude različitih vrednosnih orijentacija koji imaju želju da pomognu javnom dobru i opštem interesu.institut3

Osim toga, IJP će ukazivati na potrebu da se unaprijede vrijednosni, profesionalni i politički kapaciteti državnih institucija, medija i civilnog sektora.

"Mreža IJP imaće dobru šansu da se poveže sa institutima iz svijeta i on će pokušati da poveže velike državne projekte, privatni sektor i civilno društvo. Učinićemo novi prodor i mislim da ćemo uspjeti", istakao je prof dr Mijat Damjanović, predsjednik Upravnog odbora IJP.

Osim osnivača Vladimira Bebe Popovića i prof dr Nikole Samardžića,otvaranju beogradske kancelarije prisustvovali su i ministarka energetike Zorana Mihajlović, Vesna Pešić, poslanici LDP, Ujedinjenih regiona Srbije, advokat Rajko Danilović, spisateljica Biljana Srbljanović...

Na pitanje Portala Analitika da li je ovo njen drugi povratak u politiku, Srbljanović je odgovorila odrečno, ali je istakla da je značaj Instituta prije svega njegovo regionalno djelovanje.

"IJP je regionalni tink tenk i to je značajno, kao i činjenica da okuplja neke ljudi koji se ozbiljno i sa naučne strane bave političkom i sociološkom scenom. Ja sam  došla prijateljski. Mnogo više sam u Francuskoj nego u Srbiji i to pratim sa distance", rekla je Srbljanović, navodeći da sada još uvijek nema ideje kako bi pomogla IJP.

Inače, povezivanje državnih projekata, civilnog sektora i privrede je jedan od ključnih ciljeva Instituta za javnu politiku.

Nakon Crne Gore i Srbije IJP će svoje djelovanje, proširiti i na Sloveniju i ostale zemlje regiona bivše Jugoslavije, saopštili su njegovi osnivači.

Portal Analitika