Region

Hrvatska: Prikupljeno 650.000 potpisa protiv ćirilice

0612vukovar
Z
a dvije nedjelje prikupljeno 650.000 potpisa za referendum o upotrebi manjinskog jezika i pisma u Hrvatskoj, što je dovoljno za raspisivanje referenduma. Najviše prikupljeno u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a najmanje u Istarskoj županiji.

Hrvatska: Prikupljeno 650.000 potpisa protiv ćirilice
Portal AnalitikaIzvor

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara je u dvije nedjelje prikupio 650.000 potpisa za referendum o upotrebi manjinskog jezika i pisma, što je dovoljan broj za raspisivanje referenduma, prenosi Večernji list.

U Štabu ističu da to nije konačna brojka, jer u četiri županije prebrojavanje još traje, pa će se konačan broj prikupljenih potpisa znati za nekoliko dana.

Najviše je prikupljeno u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a kako se navodi, najmanji uspjeh bio je u Istarskoj županiji, što je, kako su objasnili u Štabu, i očekivano "s obzirom na opstrukcije u nekim gradovima", prenosi RTS.

Neslužbeno, u samom Vukovaru prikupljeno je oko 18.000 potpisa, a u Vukovarsko-sremskoj županiji oko 48.000.

Komentarišući izjave premijera Zorana Milanovića da će promjene Ustava onemogućiti sprovođenje referenduma, u Štabu kažu da bi to moglo dovesti do ustavne krize, jer, kako ističu, premijer nema pravo da prejudicira odluke Ustavnog suda, za kog pretpostavljaju da će odlučiti u njihovu korist.

Zakonski rok za predaju prikupljenih potpisa je tri nedjelje nakon završetka prikupljanja, dakle od 1. decembra. U Štabu, međutim, kažu da će to biti odrađeno i mnogo ranije.

Konačnu odluku o raspisivanju referenduma o ćirilici donosi Sabor.

foto: seebiz.eu

Portal Analitika