Kultura

"Boston Boys": Došli smo da vam predstavimo američku muzičku tradiciju

0612bostonb
S
jutrašnji koncert je osvježenje, programska novina za Muzički centar Crne Gore i publiku Crnogorskog narodnog pozorišta. „Boston Boys“ su mladi ljudi, koji na nekonvencionalan način komuniciraju sa publikom i svojom muzičkom baštinom. Svojom inspiracijom kreiraju muziku koja izaziva pozitivne reakcije i emocije kod publike, kazao je direktor MCCG Žarko Mirković najavljujući finalni koncert bostonskog kvarteta sjutra u CNP-u od 19 časova.

"Boston Boys": Došli smo da vam predstavimo američku muzičku tradiciju
Portal AnalitikaIzvor

Ova nesvakidašnja grupa u glavni grad dolazi nakon koncerata i radionica u Herceg Novom, Tivtu i Nikšiću, u okviru programa kulturne prezentacije koju organizuje Ambasada SAD. Ističući izuzetnu saradnju koju su do sada imali, Mirković je podsjetio na neke od umjetnika koji su nastupali u Crnoj Gori.

- Zajednički rad na povezivanju kultura je nešto što ostavlja duboki trag. To omogućava gostima u Crnoj Gori da upoznaju dio naše kulturne stvarnosti i, što je još dragocjenije, nama omogućava da upoznamo najbolji dio savremene američke muzike – istakao je direktor MCCG.

On je još jednom izrazio zadvoljstvo što će grupa iz Bostona sjutra zaokružiti svoju mini-turneju u Crnoj Gori, i da će prvi susret podgoričke publike sa mladim umjetnicima proteći „u odličnoj atmosferi koju će svi pamtiti“.

- „Blues Boys“ su, na neki način, istorija američke muzike, jer daju komplementarni prikaz svih pravaca - od bluza, preko gospela do savremenog hop-hopa - kreirajući novi muzički izraz po kome su prepoznatljivi. Srećna sam što su ovdje i zbog toga što izvode muziku dijela zemlje odakle ja dolazim, a to su Apalači, predio poznat po planinama i siromaštvu, ali koji ima neotkriveno muzičko blago. Zato su oni malo parče moje zemlje na drugom kraju svijeta – kazala je Sanšajn Ajson, šefica Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD u Podgorici.

Ona je takođe otkrila da su „Boston Boys“ imali dva izuzetna koncerta, i da su protekle večeri sa poznatim crnogorskim džez muzičarem Ivanom Marovićem izveli „Još ne sviće rujna zora“, a na sceni im se pridružila i 12-godišnja djevojčica koja je izvela „Beautiful Grace“, koja pripada američkoj muzičkoj tradiciji.

- Jedan od razloga što vodimo program „American Voices“, u okviru koje su mladići iz Bostona danas u Crnoj Gori, jeste da drugi vide kako Amerika nije samo kultura MTV-ja i Holivuda, već da ima dublju tradiciju, pored ostalog, i muzike – istakla je Ajson i dodala:

- Mogu da kažem da ćete sjutra u Podgorici doživjeti novo iskustvo i sigurno zaplesati do kraja večeri.

Boravkom u Crnoj Gori prijatno su iznenađeni i članovi grupe „Boston Boys“. Nikolas Falk, koji svira bubnjeve i perkusije, kaže:

- Za nama su četiri dana divnog iskustva, ljudi, hrane. Naišli smo na divan prijem, a to je nešto najviše što biste poželjeti. Mi smo bend čija muzika nastaje na korjenima američke tradicije, što znači da smo od svega toga napravili nešto novo, stvorili novi muzički izraz. Svako od nas, članova benda, svira različitu vrstu muzike. Sreli smo se u Bostonu i prije dvije godine spojili sve te muzike u jednu, miješajući stilove i uticaje koji su u tradiciji američke muzike, da bi stvorili nešto novo. Uvijek se trudimo da pišemo muziku koja, sama po sebi, nosi neki specifičan stil, a onda to nadograđujemo do kompozicija koje nastavljaju svoj muzički život. I sjutrašnji nastup biće kombinacija električne i akustične muzike, mješavina sa mnogo energije i gostiju, među kojima je vaš pijanista Ivan Marović – izjavio je Falk, i izrazio nadu da će u Podgorici, kao i na prethodnim nastupima u Crnoj Gori, u publici biti onih koji već znaju neke pjesme sa njihovog repertoara.

Za Erika Robertsona, pjevača i soliste na madolini, posebna je čast što su među odabranim grupama koji van SAD-a promovišu muzičku tradiciju zemlje iz koje dolaze.

- Ovdje završavamo tronedjeljnu turneju koja je organizovana u okviru specifičnog programa Stejt departmenta. Na njega se prijavilo više od 300 bendova, a mi smo među deset odabranih, koji imaju priliku da sviraju po zemljama širom svijeta. Ovo je naša druga turneja preko programa „American Voices“, i u okviru nje smo posjetili Bjelorusiju, Maltu i, sada, Crnu Goru.

Robertson potcrtava tri značajna aspekta njihovih nastupa daleko od doma: prije svega koncerti, a zatim radionice o muzici i muzičkoj tradiciji Amerike.

- Treći, najznačajniji, je kulturna razmjena - da i mi nešto naučimo o kulturi zemlje u koju dolazimo. Zahvaljujući Ambasadi SAD, u Crnoj Gori smo imali divan program: od posjete jedinom ovdašnjem sirotištu, preko koncerta u Tivtu i Herceg Novom večeras, radionica sa učenicima, do večerašnjeg koncerta u Nikšiću i sjutra u Podgorici. U nedjelju već putujemo kući, ali se nadam da ovo neće biti naše posljednje gostovanje u Crnoj Gori, jer bismo voljeli da se vratimo u vašu divnu zemlju. Divno je buditi se ovdje, gdje se spajaju more i planine. Za vas koji tu živite, to je nešto normalno, ali za nas je veoma inspirativno – zaključio je mladi umjetnik.

Osim Robertsona i Falka, grupu još čine Džoš Hari (bas) i Dankan Vikel (violina).

Nakon nastupa u nikšićkoj Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ večeras od 19.30 časova, „Boston Boys“ će se sjutra konačno predstaviti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, od 19 časova. Organizatori pozivaju ljubitelje različitih muzičkih pravaca na ovaj nesvakidašnji muzički spektakl.

Portal Analitika