Zanimljivosti

Štrumpfovi magnet za turiste u Belgiji

strump
B
elgija je čuvena po izvozu piva i čokolade, ali i po stripovima poput "Štrumpfova". Mala plava stvorenja sada su postala jedna od vodećih turističkih atrakcija ove zemlje.

Štrumpfovi magnet za turiste u Belgiji
Portal AnalitikaIzvor

Izlazak dva igrana filma o Štrumpfovima privukao je novu generaciju obožavalaca, a Belgijanci sada na sve načine pokušavaju da kapitalizuju privrženost fanova junacima njihovog čuvenog autora stripova Pjera Kuliforda, poznatijeg pod pseudonimom Pejo.

Pejo je prvi strip o Štrumpfovima nacrtao 1958. godine, a njegovi junaci su veoma brzo postali izuzetno popularni, pa su prevedeni na više od 30 jezika.

Kada je studio Hana-Barbera pokrenuo animiranu seriju osamdesetih godina, Štrumpfovi su potpuno osvojili svijet.

Mark Margem, turistički vodič Belgijskog strip centra u Briselu, gdje je čitava jedna sekcija posvećena Štrumpfovima, navodi kako su Štrumpfovi postali toliko slavni da vrlo malo ljudi zna da oni potiču iz Belgije.

Belgijanci se ponose Štrumpfovima, pa su mnoga mjesta širom belgijske prestonice posvećena upravo njima.

Na Međunarodnom festivalu ledenih skulptura, koji će u Briselu početi 20. decembra, 420 tona leda biće pretvoreno u svijet Štrumpfova.

Pored slavnog Belgijskog strip centra, tu je i Muzej izvornih figura (MOOF) kao i jedina "štrumpfovska" prodavnica na svijetu, u kojoj obožavaoci mogu pronaći sve moguće predmete vezane za Štrumpfove.

U MOOF-u je izložena stalna postavka koja prikazuje razvoj Štrumpfova iz skromnog stripa do holivudskog blokbastera, a tu je i čitavo selo u kome fanovi mogu da sretnu "uvećane" verzije svojih omiljenih junaka.

Margem objašnjava kako stripovi poput Štrumpfova ne služe samo za zabavu djece, već i tome da ih obrazuju o važnim istorijskim događajima i temama.

Spomenuti muzeji i lokacije čitave godine privlače turiste, a zbog njih je napravljena i posebna atrakcija – strip tura kroz Brisel. Turisti tako mogu šetati kroz Brisel prateći džinovske murale likova iz stripa nacrtane na okolnim zgradama.

Ukoliko odraslim turistima dosadi obilazak "štrumpfovskih" atrakcija, na raspolaganju im je drugi važan belgijski proizvod – pivo.

 

(b92)

Portal Analitika