Društvo

Dobra saradnja Vojske Crne Gore i međunarodnih snaga na Kosovu

0612vojska
P
omoćnik ministra za politiku odbrane dr Ivan Mašulović sastao se danas sa komandantom NATO snaga na Kosovu (KFOR) italijanskim general majorom Salvatorom Farinom. Oni su razmijenili su mišljenja o bezbjednosnoj situaciji u regionu i konstatovali dobru saradnju Vojske Crne Gore i međunarodnih snaga na Kosovu.
Dobra saradnja Vojske Crne Gore i međunarodnih snaga na Kosovu
Portal AnalitikaIzvor


Mašulović je upoznao sagovornike sa najznačajnijim aktivnostima koje je Ministarstvo odbrane realizovalo u 2013. godini. Podsjetio je da je početkom jula ove godine usvojen novi Strategijski pregled odbrane, kao i da sada predstoji njegova implemetacija i da je u toku izrada Dugoročnog plana razvoja odbrane koji će dati detaljnu projekciju razvoja Oružanih snaga. Takođe je naglasio da je formirano i Odjeljenje za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove u Ministarstvu odbrane i da je u toku izbor i edukacija kadra ove službe, navodi se u saopštenju ministarstva dostavljenom

Portalu Analitika.

Mašulović je kazao da Crna Gora ostaje čvrsto predana učešću u ISAF misiji u Avganistanu, kao i mirovnoj misiji u UN u Liberiji (UNMIL) i operaciji EU ATALANTA u Somaliji.



Kada je u pitanju regionalna saradnja, Mašulović je istakao da ostajemo posvećeni i BRAAD kao i ASDE projektima, i napomenuo da će Crna Gora u 2014. godini biti domaćin Sveobuhvatnog sastanka ministara odbrane regiona (CRM).



Ukazao je na značaj KFOR-a, kao garancije mira na Kosovu koja doprinosi stabilnosti u  regionu, i naglasio opredijeljenost Crne Gore nastavku pružanja pomoći i podrške snagama KFOR-a, kao i posvećenost miru i stabilnosti u regionu.



General major Farina upoznao je sagovornike sa bezbjednosnom situacijom na Kosovu i potencirao važnost regionalne saradnje kao faktora sigurnosti i unapređenja opšte bezbjedonosne situacije. Takođe, je ukazao je na tendenciju smanjenja broja pripadnika misije KFOR-a na Kosovu, i istakao da će KFOR nastaviti da pruža podršku razvoju kosovskih snaga bezbjednosti.



Zaključeno je da stabilna bezbjednosna situacija na Kosovu predstavlja zajednički interes ne samo za Kosovo, već i za cijeli region.



Pomoćnik Mašulović i general major Farina razmijenili  su mišljenja i o konkretnim oblicima saradnje u narednom periodu, kaže se u saopštenju.


Portal Analitika