Politika

Krivokapić spreman da posreduje u rješavanju krize u Ukrajini

0612ranko
P
redsjednik Parlamentrne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić kazao je novinarima u Kijevu da će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi pomogao u prevazilaženju krize u Ukrajini. Ako vlast i opozicija pošalju zahtjev, Krivokapić je spreman da osnuje grupu parlamentaraca koji bi posredovali u dijalogu, javlja portal RTCG.

Krivokapić spreman da posreduje u rješavanju krize u Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor


Drugog dana ministarskog savjeta OEBS-a na vrhu agende je ukrajinska kriza, pa je novinare u Kijevu zanimalo kako će PS OEBS-a pomoći u njenom rješavanju.



„Ukoliko vlast i opozicija žele da PS bude posrednik u dijalogu, mi smo spremni da oformimo delegaciju koja će doći ovdje. Ipak, mislim da Ukrajina može sama da riješi problem. Moj savjet je razgovor unutar institucija sistema i jačanje povjerenja u vladavinu prava, jer bez toga nema budućnosti“, kazao je Krivokapić u Kijevu.



On je podsjetio da je već inicirao susret sa ukrajinskom opozicijom, a koji je, iz njemu nepoznatih razloga, odgođen u posljednjem trenutku.



„Imenovao sam delegaciju parlamentaraca i bio spreman za susret sa opozicijom. Međutim, na putu ka mjestu susreta javljeno im je da predstavnici ukrajinske opozicije odgađaju susret. Ja sam spreman i želio bih da se sretnem sa njima i poziv je i dalje aktuelan“, kazao je Krivokapić.



On je još jednom osudio nasilje na ulicama Kijeva od prošlog vikenda.



„Veoma smo zabrinuti zbog nasilja u ukrajnskoj prijestonici. Insistiramo da se poštuje i primjenjuje zakon“, poručio je Krivokapić.



Predsjednik crnogorskog parlamenta razgovarao je i sa šefom diplomatije Jermenije, koja je ipak odlučila u posljednjem trenutku da ne potpiše Sporazum o pridruživaju sa Evropskom unijom.



Ministri vanjskih poslova naredne godine ponovo će se sresti u Švajcarskoj, koja od Ukrajine preuzima predsjedavanje OEBS-om.

 

foto: rtcg.me

Portal Analitika