Politika

JANJIĆ: Nakon posjete Đukanovića počeće konkretna saradnja

1207janjicPOCETNA
D
irektor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić kazao je u izjavi za Portal Analitika da je zvanična posjeta premijera Crne Gore Mila Đukanovića Srbiji koja je zakazana za ponedeljak, istorijska i da će se nakon nje uspostaviti normalna komunikacija o konkretnim projektima.

JANJIĆ: Nakon posjete Đukanovića počeće konkretna saradnja
Portal AnalitikaIzvor

Janjić je istakao da je saradnja vlada dvije države važna, prije svega, zbog mnogih infrastrukturnih projekata koji do sada nijesu mogli biti realizovani.

- Posjeta Đukanovića Srbiji je istorijska jer se desila posle 10 godina. Nakon nje će se uspostaviti redovni kontakti Crne Gore i Srbije preko saradnje ministarstva na konkretnim projektima o kojima će se sigurno govoriti u ponedeljak. Međutim, ova posjeta je pripremana na nivou predsjednika Filipa Vujanovića sa Borisom Tadićem ali u to doba Tadić  nije imao ni volju ni snagu da napravi ovaj nužni korak a to je komunikacija vlada.  Od ponedeljka će se uspostaviti jedna agenda konkretnih pitanja koje treba riješiti i na osnovu koje će  postati normalne komunikacije dvije vlade, ne samo na nivou premijera već i nižih činovnika – rekao je Janjić za Portal Analitika.

On je istakao da je period štetnog zahlađanja odnosa na nivou vlada završen.

- Moramo da konstatujem da je veliki doprinos dao Đukanović koji je svo ovo vrijeme trpio napade iz Beograda, djelova vlasti i pojedinih službi. Time je pokazao da umije da odvoji ono što je lična ugroženost od državnog posla.  Misli da je time otvrio osnov da od ponedeljka imamo mnogo bolju komunikaciju – kazao je Janjić.

Direktor Foruma za etničke odnose podvukao je da je saradnja Crne Gore i Srbije potrebna jer postoji mnogo projekata koji stoje zbog nesaradnje dvije vlade.

- Samo infrastrukturni projekti kao pruga Beograd - Bar koja već postaje opasna i za okolinu i one koji je koriste, pa kablovi koji ptreba da prate tu prugu, poslovi kontrole leta, energetski projekti. Crna Gora je Srbiji jako važan partner ka narednom koraku zapadnobalkanske saradnje. Tu je posao vlada ogroman – rekao je Janjić.

Mislim da je konačno došao dan koji može da obeća normalizaciju odnosa.

 

Portal Analitika