Region

NOVOSTI: Vučić traži nove izbore u SNS-u, Mišković krenuo da ga ruši

okvucic
L
ider naprednjaka Aleksandar Vučić u petak na hitnoj sjednici predsjedništva SNS zatražiće zakazivanje vanredne izborne skupštine u svojoj partiji - saznaju nezvanično „Novosti“.

NOVOSTI: Vučić traži nove izbore u SNS-u, Mišković krenuo da ga ruši
Portal AnalitikaIzvor

Ovakav iznenađujući potez usljediće poslije političko-finansijske afere koja je u četvrtak otvorena u javnosti, a u koju su posredno uvučeni i predsjednik države, Vlada i bivši ministar finansija Mlađan Dinkić, a čije se posljedice još ne mogu nazrijeti, pišu Novosti.

Konkretno, nevladina organizacija Antikorpucijska liga Balkana javno je optužila Dinkića da je odgovoran za zloupotrebe i korupciju u slučaju privatizacije kompanije „Mobtel“ i pranje novca na Kipru. Saopštili su i da se savjetnici prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića mogu dovesti u vezu sa „nestankom kiparskih para“.

Političku dimenziju cijelom slučaju dala je i činjenica da je „međunarodnu finansijsku aferu“ ranije najavio savjetnik predsjednika Republike Oliver Antić, poručivši da će ona rasvijetliti i medijske napade na šefa države Nikolića.

Uvlačenje savjetnika prvog potpredsjednika Vlade u aferašku zamku, koja već godinama opterećuje političku scenu u Srbiji, dobiće konkretan odgovor iz vrha SNS.

- Očigledno je da je Miroslav Mišković ujedinio svoje prijatelje: tajkune, političare i medijske magove. Među njima su Oliver Antić i Vladimir Cvijan, koji rade protiv prvog potpredsjednika Vlade. Mišković vodi bitku s ciljem da sruši Vučića, a u tome obilato pomažu čak i najbliži saradnici predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Mišković to čini u nadi da pocijepa SNS i time sebi obezbijedi još jači front protiv Vučića - navodi izvor blizak prvom čovjeku naprednjaka.

Uvod u nova previranja bila je konferencija za novinare Antikorupcijske lige i navodi hrvatskog novinara Domagoja Margetića i beogradskog publiciste Darka Trifunovića, koji su rekli da su dobili punu podršku predsjednika Nikolića:

- Predsjednik Republike nam je rekao da slobodno iznesemo dokaze, i izrazio je zadovoljstvo zbog toga. Pozivam prvog potpredsjednika Vlade da reaguje. Četiri njegova savjetnika mogu da se dovedu u vezu sa nestankom kiparskih para. Uz Dinkića, tu su Franko Fratini, Alfred Guzenbauer i Dominik Stros-Kan. Nikolić je pred nama zvao specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, načelnika Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića i Vučića - rekao je Trifunović.

Margetić je naveo da je „operaciju Mobtel“ izveo Dinkić u dogovoru sa austrijskim biznismenom Martinom Šlafom, kome je za 30 odsto vlasništva „Mobtela“, vrijednih 132 miliona eura, isplatio više od 500 miliona eura.

- Imamo dokaze da je Dinkić, pošto je „Mobtel“ oduzet Karićima, u privatnoj, tajnoj i netransparentnoj proceduri priznao Šlafu i njegovom kiparskom ofšor holdingu 30 odsto vlasništa u „Mobtelu“. Istog dana, Dinkić i Šlafov holding donose odluku da zatvaraju firmu „Mobtel“ i da osnivaju novu firmu „Mobi 63“ koja će biti privatizovana. Imamo sve dokaze o zloupotrebama i korupciji u ovoj proceduri.

Margetić je rekao i da su svi podaci predati Upravi kriminalističke policije, a da će o tome razgovarati i sa specijalnim tužiocem za organizovani kriminal.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da još nije dobio Margetićevu krivičnu prijavu protiv Dinkića i istakao da tužilaštvo svoje odluke o hapšenju ne donosi samo na osnovu krivičnih prijava.

URS je saopštio da će podnijeti tužbu protiv Margetića, ocjenjujući da je izrekao „gomilu neistina“:

- Riječ je o širenju panike u javnom životu Srbije. Apelujemo na državne organe da urade svoj posao, a na Antića da objasni kakva je njegova uloga u aktivnostima i nastupima pojedinca koji je bio Tuđmanov jurišnik devedesetih. Molimo predsjednika da preispita svoje okruženje i dobronamernost najbližih saradnika.

 

 

Portal Analitika