Svijet

SAD optužile 49 ruskih diplomata

0612njujorkok
A
meričke vlasti optužile su 49 ruskih diplomata i njihovih supruga za pronevjeru 1,5 miliona dolara iz vladinog programa za siromašne, što zvanična Moskva demantuje, javljaju agencije.

SAD optužile 49 ruskih diplomata
Portal AnalitikaIzvor

Tužba je podnijeta juče u saveznom sudu na Menhetnu i u njoj se navodi da su optuženi podnosili lažne prijave za medicinsku njegu za trudnice, novorođenčad i malu djecu, dok su istovremeno išli na luksuzna ljetovanja i kupovali skupu odjeću i najnovije elektronske uređaje.

Diplomate su, prema saveznom tužilaštvu, prijavljivale niže prihode kako bi se kvalifikovali za program pomoći siromašnima "Medicaid", javlja AP.

Od 49 ruskih državljana koji su optuženi, 25 su akreditirane diplomate, a 24 njihove supruge. Njih 11 još živi u SAD.

Prevara se navodno dogodila u periodu od 2004. do avgusta 2013., a za sada niko od optuženih nije uhapšen.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da krivične prijave protiv ruskih diplomata i njihovih supruga u Njujorku nijesu „ništa više nego jeftin PR potez i ništa više nego želja da se ispuni nalog rusofobnih snaga u SAD".

-Ukoliko su američke vlasti imale neke tužbe protiv naših građana, oni su trebali da ih pruže ruskoj strani preko diplomatskih kanala kako pravila međudržavne komunikacije nalažu. Umjesto toga oni su odlučili da sve učine javnim - kazao je Rjabkov agenciji Itar Tas, snažno demantujući sve optužbe.

Rjabkov je rekao da Moskva izražava žaljenje zbog pokušaja SAD da se nametne novi spor pored zajedničkog napretka na rješavanju međunarodnih konflikata.

Portal Analitika