Društvo

LP: Što je sve „oslobodiocima“ dozvoljeno?

7Liberalna_partija
K
ralj Aleksandar I Karađorđević besplatno je pripojio 1918 . godine Crnu Goru Srbiji a njegov rođak, Knez Pavle po istoj cijeni 1937. svom muzeju u Beogradu dodao neprocjenjivo arheološko blago nekropole starog grada Budve, kaže se u saopštenju Liberalne partije dostavljenom Portalu Analitika.

LP: Što je sve „oslobodiocima“ dozvoljeno?
Portal AnalitikaIzvor

- Kolekcionarski apetit Kneza Pavla, ljubav prema zlatnom nakitu i ostalim dragocijenostima iz „Grada mrtvih“ u Budvi , nauci je poznat kao „arheološka pljačka stoljeća.“

Kada je bogatsvo napustilo Budvu i glavni plijen odnešen pojavili su se stručnjaci: „ali se još mogao ispuniti jedan mali muzej ... iako popisi ni približno nijesu obuhvatali onaj dio predmeta koji se odnosi na zlatni naklit“, kaže M. Ambrozić - kaže se, dalje, u saopštenju LP.

Prema analizi dr. D. Rendića-Miočevića, budvanski helenistički zlatni nakit (ogrlice, narukvice, naušnice, medaljoni, prstenje, kopče- agrafe, privjesci, ukosnice i dr. kao importovana roba), oplemenjivali su ukus domaćeg stanovništva, koje je inače bilo vješto u obrađivanju materijala“

- O rimskom staklu iz budvanske nekropole, koje se nalazi u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu, pisao je i Milivoje Veličković koji kaže: „1937. godine u Muzej dolazi veoma bogata i naučno zanimljiva kolekcija ... znatan broj primjeraka helenističke i ranorimske keramike kao i izvjestan broj predmeta od bronze...i konstatuje da je staklo u Budvi... najbogatije... i po raznovrsnosti oblika i po brojnosti objekata“.

I danas, kao te 1838. godine, kada je arheološko bogatstvo Budve opljačkano, postoji pravno- civilzacijska zaštita kulturnog blaga.

Pozivamo našeg premijera, čija je posjeta za nekoliko dana najavljena Beogradu, da u delegaciju koju će predvoditi obavezno uključi i Ministra kulture, sa preciznim zadatkom da pred nadležnim ministarstvom republike Srbije pokrene proceduru vraćanja umjetničkog blaga opljačkanog iz nekropole u Budvi. Napominjemo da je takva prakasa uobičajena među svim civilizovanim državama čak i tamo gdje je do „seljenja“ umjetničkog blaga došlo, u nekom istorijskom periodu, na regularan način.

Detaljniji podaci o razgrabljenom arheološkom blagu iz Budve za stručnjake nijesu tajna .Tajna je da li naša država, tj. Ministarsrvo kulture ima svijest o tome. Red je da to saznamo - kaže se na kraju saopštenja LP.

Portal Analitika