Fudbal

Mandela ujedinio fudbalski svijet

RonalddoMendela
L
egendarni lider, vizionar 20. vijeka, Nelson Mandela, preminuo je sinoć, a njegova smrt ujedinila je svijet u porukama poštovanja, posljednji pozdrav predsjedniku Južne Afrike poslali su i mnogi ljudi iz fudbalskog svijeta.

Mandela ujedinio fudbalski svijet
Portal AnalitikaIzvor

Kao jedan od najhrabrijih lidera, Mandela je pored svega po čemu će ostati upisan u legende, ostati upamćen i kao veliki ljubitelj sporta. Naročito ragbija i fudbala.

Mandela je ragbi prihvatio kao simbol slobodne post-Aparthajd ere. Fudbal je, sa druge strane, u svojoj autobiografiji opisao kao sport koji je imao terapeutski uticaj na njega tokom sramnog zatočeništva na ostrvu Roben.

Mnogi igrači širom planete izjavili su saučešće i istakli patnju zbog smrti i "odlaska najvećeg čovjeka na planeti". Jedan od prvih oglasila se zvijezde Real Madrida Kristijano Ronaldo postavivši sliku sa bivšim vođom Južne Afrike.

"Hvala ti Madiba na zavještanju i primjeru kako čovjek treba da se ponaša. Uvijek ćeš biti sa nama", rekao je Ronaldo.

Kapiten Mančester sitija Vensan Kompani takođe je odao počast Mandeli.

"Počivaj u miru. Nemam riječi da opišem koliko dobro si donio ovom svijetu i žao mi je što gledam kako odlaziš. Bio si mi inspiracija i jedini heroj u životu", napisao je na društevnoj mreži Kompani.

Oglasili su se sa porukama tuge još Geri Lineker, Li Dikson, Emanuel Adebajor, Edin Džeko, Erik Abidal, Ćabi Alonso, kao i mnogi drugi.

Portal Analitika