Svijet

Preminuo Nelson Mandela

nelson
N
elson Mandela
, bivši predsjednik Južne Afrike, preminuo je večeras u svojoj kući u 95. godini života, javili su svjetski mediji.

Preminuo Nelson Mandela
Portal AnalitikaIzvor

Vijest o Mandelinoj smrti potvrdio je Džejkob Zuma, predsjednik Južne Afrike. Bio je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1993. godine, a godinu dana ranije izabran je za prvog crnog predsjednika države i bio na čelu Južne Afrike do 1999. godine, kada je podnio ostavku.

-On se sada odmara...on sad počiva u miru. Naša nacija je izgubila svog najvećeg sina, rekao je Zuma.

Nelson Mandela je iz bolnice, gdje je proveo skoro tri mjeseca zbog plućne infekcije, otpušten 1. septembra i od tada se nalazio u svojoj kući.

Mandela je rođen  18. jula 1918. i bio je prvi demokratski izabran predsjednik Južne Afrike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju od 9. maj 1994. do juna 1999.godine

Važi za jednog od glavnih boraca u borbi protiv dominacije bijelaca nad crnim narodom Južne Afrike i protiv aparthejda.

Studirao je prava. Bio je aktivan u političkom pokretu za ostvarenje prava crne većine u Južnoj Africi.

Godine 1961. bio je jedan od osnivača vojnog krila Afričkog nacionalnog kongresa koje je organizovalo sabotaže. Zbog ove aktivnosti, bio je optužen za terorizam, zbog čega je proveo 27 godina u zatvoru od 1963. do 1990.

Poslije oslobađanja iz zatvora reaktivirao se u politici. Bio je cijenjen zbog svog nerevanšističkog stava prema bijelcima i zbog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vjekovima živjeli rasno i plemenski podijeljeni. (Agencije)

 

 


 

 

 

Portal Analitika