Društvo

Bogdanović učestvovao na sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora

bogdanovic
G
radonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović učestvovao je danas na trećem sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora Crne Gore i Komiteta regiona Evropske unije, saopšteno je iz cetinjske opštine.

Bogdanović učestvovao na sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora
Portal AnalitikaIzvor

Uz gradonačelnika Bogdanovića, na današnjem sastanku učestvovali su i predstavnici drugih crnogorskih gradova, i to gradonačelnik Glavnog grada Podgorica dr Miomir Mugoša, predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović, predsjednik Opštine Pljevlja Miloje Pupović, predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović, predsjednik Opštine Kolašin Darko Brajušković i predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović.

Ključne teme sastanka bile su vezane za Izvještaj Zajedničkog savjetodavnog odbora pod nazivom “Jačanje kapaciteta za predpristupne fondove EU i unapređenje administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou u Crnoj Gori”. Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore Aleksandar Bogdanović istakao je kako unapređenje administrativnih kapaciteta u jedinicama lokalne samouprave predstavlja jedan od najznačajnijih izazova sa kojima se Crna Gora suočava u procesu evropskih integracija.

-Štaviše, smatram da je jačanje kapaciteta u gradovima i opštinama i svojevrstan imperativ – ne samo kada je u pitanju naš cilj vezan za pristupanje Evropskoj uniji, već i u pogledu poboljšanja efikasnosti i efektivnosti djelovanja lokalnih uprava, kao najneposrednijeg nivoa vlasti. A unapređenje kapaciteta lokalnih uprava, istovremeno, krucijalan je preduslov u pravcu obezbjeđivanja snažnije podrške Evropske unije, koja se, između ostalog, ogleda i u finansijskoj podršci iz sredstava predpristupnih fondova – rekao je on.

Gradonačelnik Bogdanović posebno je obrazložio preporuku iz izvještaja Zajedničkog savjetodavnog odbora da tehnička podrška Evropske unije jedinicama lokalne samouprave treba biti nastavljena.

- Danas u našoj državi nema grada ili opštine koji, upravo zahvaljujući podršci kroz IPA fondove, nijesu realizovali čitav niz značajnih ideja i projekata, od infrastrukturnih,sve do razvojnih. Zbog toga, smatram da nije neophodno naglašavati značaj koji IPA fondovi danas imaju za nosioce lokalne vlasti. I neću pretjerati ako kažem da se pomenuti program može sagledavati kao ključ koji vodi ka rješenju izraženih i najčešće dugogodišnjih problema u lokalnim zajednicama. Sve navedeno, motivisalo nas je da, ispred Zajedničkog savjetodavnog odbora, ka Vladi Crne Gore i Delegaciji Evropske unije uputimo preporuku da tehnička podrška jedinicama lokalne samouprave treba biti nastavljena. Jer, upravo zahvaljujući tome, brže će biti dostignuti i ciljevi na planu jačanja administrativnih kapaciteta. Proces jačanja administrativnih kapaciteta, svakako, podrazumijeva i razmjenu, odnosno prenos iskustava od strane lokalnih i regionalnih vlasti članica Evropske unije. Stoga, naš Odbor pruža punu podršku daljem jačanju tih vidova saradnje – rekao je gradonačelnik Bogdanović.

Tokom sastanka, prisutnima su se obratili i predsjedavajući Zajedničkog savjetodavnog odbora, ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Gdinje Stanislav Švapski, te predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore i gradonačelnik Glavnog grada Podgorica dr Miomir Mugoša.

Predsjedavajući Odbora Stanislav Švapski naglasio je napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija, dodajući da, dok u nekim državama postoji skepticizam povodom ulaska u EU, naša država predstavlja ‘zrak nade’, s obzirom da je i kod građana i kod vlasti prisutan entuzijazam povodom integracija.

-Posvećenost Crne Gore ovom procesu vraća povjerenje u proces proširenja i predstavlja odličan primjer na području Zapadnog Balkana – rekao je Švapski.

Gradonačelnik Glavnog grada Podgorica dr Miomir Mugoša osvrnuo se na rad Zajedničkog savjetodavnog odbora, naglašavajući da su kroz njegovo dosadašnje djelovanje prepoznati zajednički interesi u vezi sa ključnim prioritetima u pogledu kreiranja pregovaračkih pozicija, pri čemu je uvaženo realno stanje kapaciteta, nadležnosti i resursa lokalne samouprave.

-Svjesni smo činjenice da samo kompetentne i angažovane lokalne samouprave mogu sprovesti neophodne reforme i poboljšati sopstveni socio-ekonomski razvoj, kao neophodan preduslov za poboljšanje kvaliteta životnog standarda građana – istakao je on.

Tokom sastanka, prisutnima se obratila i predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović, koja je govorila o procesu fiskalne decentralizacije.

- Usvajanjem i primjenom osnovnog zakona u ovoj oblasti - Zakona o finansiranju lokalne samouprave -napravljen je značajan korak ka fiskalnoj decentralizaciji i jačanju fiskalnih odnosa između centralnog i lokalnog nivoa. No, mora se konstatovati da je ovaj proces u Crnoj Gori, ipak, još na početku i da treba još raditi na njegovom unapređenju - naglasila je ona.

Na današnjem sastanku, članovi Zajedničkog savjetodavnog odbora usvojili su Izvještaj “Jačanje kapaciteta za predpristupne fondove EU i unapređenje administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou u Crnoj Gori”.

U okviru skupa, održana je i debata o godišnjem paketu proširenja, u kojoj su učestvovali šef Misije Crne Gore pri EU Ivan Leković, zamjenik šefa Jedinice zadužene za Crnu Goru i Island pri Generalnom direktoratu za proširenje Tomas Haglajtner, član Evropskog parlamenta Čarls Tanok i izvjestilac Komiteta regiona za Strategiju proširenja i glavne izazove 2013 - 2014 Arnoldas Abramavičius.

Na kraju trećeg zasijedanja Zajedničkog savjetodavnog odbora, dogovoreno je da naredni sastanak bude upriličen 30. juna naredne godine u Kotoru.

 

 

Portal Analitika