Region

Bekim Fehmiu na poštanskoj markici

fehmiu
P
ošta Kosova promovisala je danas poštanksu markicu sa likom slavnog glumca Bekima Fehmiua u okviru serije markica "Svjetska kinematografija".

Bekim Fehmiu na poštanskoj markici
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Pošte i telekoma Kosova Sejdi Hodža je izjavio da je ponosan što može da predstavi poštansku markicu sa likom najpoznatijeg kosovskog glumca svjetske slave.

“Imidž našeg velikog umjetnika putem pisama i drugih poštanskih pošiljki putovaće u sve zemlje svijeta, u zemlje u kojima je naš glumac svojim talentom ostvario intenacionalnu slavu”, kazao je Hodža.

Kazavši da je ovo 100. markica koju je lansirala Pošta Kosova, Hodža je napomenuo da je misija Filaterije Pošte Kosova promocija istorijskih, nacionalnih, kulturnih i naučnih vrednosti Republike Kosova.

Bekimov brat Arsim Fehmiu u izjavi za AA kazao je da je ponosan što je Pošta Kosova objavila markicu sa likom njegovog brata.

"On jeste naš, ali bio je Bekim ne samo albanskog naroda, nego svih naroda i bivše Jugoslavije i svih naroda svijeta. Čuli ste, snimao je na pet kontinenata, na 7-8 jezika”, kazao je Arsim Fehmiu.

Povodom objavljivanja poštanske markice sa likom Bekima Fehmiu, ministar kulture, omladine i sporta Memli Krasnićii je ocenio da je Bekim ikona albanskog naroda. On je saopštio da je Ministarstvo na čijem je čelu ustanovilo i nagradu za životno djelo u oblasti kinematografije, nazvanu "Bekim Fehmiu".

Fehmiu je rođen u Sarajevu 1936. godine. Prve glumačke korake napravio u prizrenskom pozorištu, da bi potom otišao na studije u Beograd, odakle je i počela njegova velika karijera. Jedan od najvećih njegovih uspjeha je glavna uloga u filmu “Skupljači perja” 1966. godine, koji je osvojio dve nagrade na Kanskom festivalu u Francuskoj i bio nominovan za nagradu Oskar.

Umro je 2010. godine u Beogradu. (Anadolija)

 

Portal Analitika