Politika

PEJOVIĆ: Otvaranjem poglavlja 23 i 24 predstoji nova etapa na putu ka EU

sastanak0512
G
lavni pregovarač sa EU ambasador Aleksandar Andrija Pejović kazao je na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije, da nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 predstoji nova etapa na putu Crne Gore ka EU. Sastanku je prisustvovala i direktorka u Generalnom direktoratu za proširenje Aleksandra Kas Granje, koja je poručila da će napredeak u poglavljima 23 i 24 odrediti tempo daljih pregovora.

PEJOVIĆ: Otvaranjem poglavlja 23 i 24 predstoji nova etapa na putu ka EU
Portal AnalitikaIzvor

- Kada je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridurživanju važno je napomenuti da je Crna Gora prva zemlja koja je adaptirala svoj SSP u odnosu na priključenje Hrvatske EU u dijelu trgovinskih odnosa i time ispunila sve obaveze. Predstoji nam samo potpisisvanje adaptiranog protikola – rekao je Pejović.

On je istakao da se nalazimo spred veoma važnim periodom i da do kraja mjeseca treba očekivati otvaranje nekoliko poglavalja.

- Među tim poglavljima je i su pogavlja 23 i 24 nakon čega će se otvoriti nova etapa na putut Crne Gore ka EU i mogućnosti da naredne godine radimo na otvaranju novih poglavlja. Pored 23 i 24, poglavlja za koje smo predali pregovaračke pozicije i koja su spreman za otvarnje su peto – javne nabavke, šesto – privredno pravo, sedmo – pravo intelektualne svojine, 10 – informatičko društvo i mediji i 12 – preduzetništvo i industrijska politika – precizirao je Pejović.

On je istakao da je u ovom periodu rađeno na još nekoliko poglavlja koja treba očekivati da će biti otvorena iduće godine.

Kas Granje je u svom uvodnom obraćanju kazala da su Evopska komisjia i Savejt Evrope usvojili paket koji se sastoji o  izvještaju o napretku svih članica kandidata.

- Neće biti mnogo napretka za Crnu Goru u pregovorima ako ne bude napretka u poglavljima 23 i 24. ta poglavlja bi trebala da se otvore ovga mjeseca. Ova dva poglavalja će odrediti tempo pregovora i biće najizazovnija poglavlja – rekla je Kas Granje i poručila da će 2014. godina biti godina izazova kako za EU tako i za Crnu Goru.

 

Portal Analitika