Društvo

Uspješna bezbjednosna vježba na aerodromu Podgorica

0512mafokerok
N
a pisti podgoričkog aerodroma je Montenegro erlajns je juče izveo veoma složenu vježbu– simulaciju nesreće aviona u krugu aerodroma Podgorica, saopšteno je Portalu Analitika iz kompanije.

Uspješna bezbjednosna vježba na aerodromu Podgorica
Portal AnalitikaIzvor

-Vježba je u predviđenom obimu organizovana na osnovu standarda Montenegro erlajnza i strogih kriterijuma Međunarodne asocijacije vazdušnih avioprevozilaca, kao i odredbi domaćih propisa. Uz predstavnike nacionalnog avioprevoznika, aerodroma Podgorice i Spasilačko-vatrogasne službe, vježbu su bez greške izveli pripadnici nacionalne aviokompanije.

Zadovoljni načinom na koji je vježba „Nesreća aviona u krugu aerodroma Podgorica“ izvedena Montenegro erlajnz ističe da je prevashodni cilj bio testiranje sistema bezbjednosti u vanrednim situacijama u avijaciji. Ova vježba doprinosi poboljšanju koordinacije i saradnje svih službi koje su dužne da bezbjednost putnika, posade i vazduhoplova svojom usklađenošću održavaju na maksimalnom nivou- navedeno je u saopštenju.

“Vježba je imala stvarni scenario koji se odvijao po tačno utvrđenom redosljedu Međunarodne asocijacije vazdušnih avioprevozilaca. Početak vježbe obilježila je dojava da je došlo do eksplozije krila aviona i nastanka požara, zatim je informacija proslijeđena svim relevantnim subjektima, simulirano je gašenje požara, ulazak u avion, evakuacija i na kraju trijaža i zbrinjavanje putnika. Ovo nije bila pokazna vježba, već vježba koja je imala za cilj da utrenira određene subjekte koji u ovakvim situacijama treba zajedno da učestvuju”, kazao je Nenad Marković, portparol Montenegro erlajnza.

Vježba je uslijedila nakon što je nacionalna aviokompanija nedavno prvi put bez ijedne primjedbe, a peti od kada se sprovodi, obnovila IOSA  sertifikat – dokaz o uspješnom ispunjenju 741 strogo postavljenih sigurnosnih i bezbjedonosnih standarda Međunarodne asocijacije vazdušnih avio prevozilaca.

-Ispunjenje standarda, bez ijedne uočene nepravilnosti, je najbolja potvrda o kvalitetu, nivou poslovanja i vrijednosti  Montenegro erlajnza. Montenegro erlajnz je u posjedu IOSA sertifikata jos od 2006.godine- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika