Abiznis

Guverner Dakić na konferenciji Evropske centralne banke

0512bojana
G
uverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić učestvovao je na konferenciji Evropske centralne banke na visokom nivou na temu “Međunarodna saradnja centralnih banaka prije, tokom i nakon krize” koja je održana 3. i 4. decembra u Frankfurtu. Evropska centralna Banka je organizovala konferenciju kao dio obilježavanja desete godišnjice ECB programa tehničke saradnje sa centralnim bankama izvan Evropske unije.

Guverner Dakić na konferenciji Evropske centralne banke
Portal AnalitikaIzvor

Tokom konferencije visoki zvaničnici centralnih banaka su imali priliku da razgovaraju o međunarodnim finansijskim institucijama i regionalnim organizacijama, te o međunarodnoj saradnji centralnih banaka sa ciljem podsticanja monetarne i finansijske stabilnosti.

Panelima su predsjedavali najviši zvaničnici Evropske centralne banke.

Poseban panel bio je posvećen prekograničnoj saradnji koju Evropska centralna banka ima sa centralnim bankama zemalja koje su kandidati ili potencijalni kandidati za ulazak u Evropsku Uniju. Član izvršnog odbora ECB Jorg Asmusen izrazio je zadovoljstvo što će ta institucija, po prvi put, otpočeti realizaciju programa tehničke pomoći sa Centralnom bankom Crne Gore.

Cilj projekta je da pruži sveobuhvatnu analizu stepena usklađenosti standarda CBCG sa standardima centralnog bankarstva Evropske Unije.

Konferenciji su prisustvovali i guverneri Banke Italije, Banke Francuske i Češke narodne banke, guverneri centralnih banaka regiona – Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije, kao i brojni visoki zvaničnici drugih centralnih banaka i finansijskih institucija kao što su Međunarodni monetarni fond (MMF) i Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Portal Analitika