Društvo

MITRIĆ: Kaluđerovićevo tumačenje “magla – rabota”

blagota
P
rofesor Blagota Mitrić ocijenio je u reagovanju dostavljenom Portalu Analitika da je tvrdnja poslanika SNP-a i člana Ustavnog odbora Velizara Kaluđerovića „da penzioner ne može biti kandidat za sudiju Ustavnog suda" apsolutno jednostrana i još više kontradiktorno iz najmanje četiri pravna aspekta.

MITRIĆ: Kaluđerovićevo tumačenje “magla – rabota”
Portal AnalitikaIzvor

Mitrić je istakao da je navedeno  tumačenje prijeti da na samom startu ustavne reforme pravosuđa “potkopava temelje te iste reforme i predstavlja tumačenje koje se u žargonu, među pravnicima, zove „magla-rabota tumačenje".

- Prvo, Sudski savjet i Tužilački savjet su takođe visoki organi pravosuđa, kao i Ustavni sud, čije članove bira Skupština, isto kao što bira i članove Ustavnog suda. Opštepoznata je činjenica da je Skupština birala i bira za članove Sudskog i Tužilačkog savjeta iz reda istaknutih sudija i tužilaca i profesora prava koji su penzioneri, i to uz naknadu, bez zasnivanja radnog odnosa. Drugo, dužnost člana Ustavnog suda se može obavljati i bez naknade i bez zasnivanja radnog odnosa, dakle, volonterski, zato što u Ustavu piše „u Crnoj Gori slobodno je sve što Ustavom i zakonom nije zabranjeno."(član 10 stav 1) Navedeno tumačenje, kod ovakvih opšepoznatih pravnih činjenica, grubo vrijeđa jedno od najstarijih pravnih postulata „da u jednakim pravnim situacijama mora se jednako odlučivati" koji važi od Aristotela, pa do danas. Uz to, mnogi penzioneri su obavljali visoku funkciju poslanika u najvišem državnom organu Crne Gore – navodi se u reagvoanju Mitrića dostavljenom Portalu Analitika.

Kao treći aspekt Mitrić navodi da se, jedino “Ustavom propisuju uslovi za izbor sudija Ustavnog suda, a to potvrđuje član 6 Zakona o Ustavnom sudu „da se predsjednik i sudija Ustavnog suda biraju na način i pod uslovima propisanim Ustavom". (Sl.l. CG 51/2013)

- Četvrto, Ustav propisuje da „za sudiju Ustavnog suda može biti birano lice koje uživa ugled istaknutog pravnog stručnjaka, sa najmanje 15 godina rada u struci," (član 153 stav 4) a prema amandmanu XVI stav 4 propisano je da se „ sudija Ustavnog suda bira iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci", koji amandman ima istu pravnu snagu kao i Ustav. Prema navedenim uslovima, ključna je odrednica-da se radi o istaknutom pravnom stručnjaku, a i za laika to znači da ima najviše zvanje profesora prava (redovni profesor) ili najvišu funkciju u sudstvu (sudija Vrhovnog suda) i, razumije se, svi ostali koji su istaknuti i poznati po objavljenim knjigama iz oblasti prava ili imaju titulu doktora pravnih nauka. Stoga, navedeno tumačenje pomenutog gospodina prijeti da na samom startu ustavne reforme pravosuđa, u najširem smislu te riječi, potkopava temelje te iste reforme i predstavlja tumačenje koje se u žargonu, među pravnicima, zove „magla-rabota tumačenje" – obrazložio je Mitrić.

 

Portal Analitika