Turizam

Mugoša: “Budvanska rivijera” je jedini vlasnik hotela “Mogren”

0512budvanskarivijeraok
J
edini vlasnik budvanskog hotela „Mogren“ je Hotelska grupa „Budvanska rivijera“, nakon što je ugovor o kupovini hotela, zaključen sa „Mercur System“-om prije 10 godina, raskinut zato što kupac nije uplatio ni euro po osnovu kupoprodajne cijene, saopštio je Portalu Analitika punomoćnik HG “Budvanske rivijere” Vanja Mugoša.

Mugoša: “Budvanska rivijera” je jedini vlasnik hotela “Mogren”
Portal AnalitikaIzvor

-U vezi ovog pitanja  vođen je i sudski postupak, koji je pravosnažno okončan u korist HG „Budvanska rivijera“ odlukama Privrednog suda u Podgorici, Apelacionog suda CG i Vrhovnog suda CG . Dakle, ovo pitanje je završeno, potvrđeno od strane najviše sudske instance u Crnoj Gori i bilo kakvo pozivanje na predmetni ugovor i okolnosti koje su ga pratile je samo znak nedostatka prave argumentacije. To što je gospodu iz „Mercura“ tada neko pogrešno naučio da ne plaćaju kupoprodajnu cijenu jer će uspjeti u sporu sigurno nije kriva HG „Budvanska Rivijera“. Naravno, razumijemo da ko gubi ima pravo da se ljuti i da traži krivca u tuđim redovima- istakao je Mugoša.

Kako je pojasnio, zakup hotela „Mogren“ je trajao do 10. juna 2005. godine, i to sa „Mercur“ doo kao zakupcem.

-Nakon toga ugovor nije produžavan, već vlasnik od tog momenta pokušava da vrati državinu svog hotela. Godine 1999. je potpisan prvi aneks Ugovora o poslovno tehničkoj saradnji, takođe sa „Mercur“ doo, i to isključivo kao najava buduće saradnje, u vremenu kada je “Mercur” doo bio savjestan partner i uredno izmirivao svoje obaveze. Međutim, sada se ova namjera buduće saradnje uporno zloupotrebljava i to od strane “Mercur System”-a, koji nikada nije bio potpisnik bilo kojeg akta vezano za zakup hotela “Mogren”. Dakle, nikada nije došlo do produženja Ugovora o zakupu za hotel „Mogren“, jer se, prosto, rokovi mogu produžiti ili promijeniti isključivo aneksom ugovora o zakupu , koji nikada nije potpisan sa bilo kojim članom grupacije „mercur“ ili nekim drugim licem- naglasio je Mugoša.

Napominje da čak i u slučaju da se prihvati “pravno suluda ideja” da se anexom Ugovora o poslovno tehničkoj saradnji mogu  produžiti rokovi zakupa i to za period od šest do osam godina, taj maksimalni rok je istekao 10. juna tekuće godine.

-I o čemu više govoriti kada je u pitanju rok zakupa, a i dalje hotel “Mogren” nije predat vlasniku. Uostalom, zašto je “Mercur” tražio da mu se omogući novi zakup na tri godine?  “Mercur System” AD nema odobrenje za rad, niti ga je ikad mogao imati, jer je za njegovo dobijanje neophodno da ima dokaz da je vlasnik ili zakupac objekta što on nije, niti je to ikada bio. Upravo zbog neposjedovanja odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u hotelu “Mogren” nadležni državni organi, na čelu sa Upravom za inspekcijske poslove, pokušavaju da zapečate predmetni hotel, zbog čega je “Mercur System”-u izdato bezbroj prekršajnih naloga, rješenja kojima mu se zabranjuje djelatnost, u skladu sa Zakonom o turizmu i Zakonom o inspekcijskom nadzoru, ali se isti i dalje ponašaju kao da zakoni za njih ne važe. Pritom, isti propuštaju da obavijeste javnost da je upravo drugostepeni organ, kada je ukidao zaključak Uprave za inspekcijske poslove. naložio da se prilikom zabrane djelatnosti objekat mora i zapečatiti- naveo je Mugoša.

Podsjetio je da ne postoji ni jedan sudski postupak u kojem “Mercur System” potražuje sredstva od HG “Budvanska rivijera”, “niti je u toku ijedan sudski postupak sa ovim pravnim licem, niti su sa istim ikada zaključivani bilo kakvi ugovori o zakupu hotela “Mogren”.

- “Mercur System” je, u potpunosti kršeći zakonske propise, nezakonito počeo da obavlja djelatnost u ovom hotelu, a da pritom ne plaća zakupninu i ne posjeduje odobrenje za obavljanje djelatnosti. Sve ostalo što navodi grupacija “Mercur” je opet zloupotreba naziva kompanija o kojoj sam već govorio i koja javnost dovodi u zabludu- ocijenio je Mugoša.

Kako je dodao,  “Mercur System” je 19. juna ove godine podnio zahtjev za izdavanje odobrenja za rad, kojim je tražena hitnost s obzirom na to da je izrečena zabrana obavljanja djelatnosti, koja počinje teći tri dana kasnije.

-Predmetni zahtjev je Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbacilo kao neuredan, jer uz zahtjev nije dostavljen ugovor o zakupu između podnosioca zahtjeva i vlasnika. Ponavljamo, predmetni ugovor ne postoji i nikada nije ni postojao sa “Mercur System”-om, koji i dalje obavlja djelatnost u ovom hotelu tako da isti ne može shodno zakonu ni dobiti odobrenje za rad- kazao je Mugoša.

Precizirao je da od 05. avgusta 2010. godine niko nije “Budvanskoj Rivijeri” platio ni jedan jedini euro po osnovu korišćenja hotela “Mogren” .

-Za nas se postavlja logično pitanje- s obzirom na to da članovi grupacije “Mercur” posjeduju vrijednu imovinu, da li su spremni da je nekome daju na besplatno korišćenje, na primjer na pet godina. Siguran sam da nijesu i nikada neće biti, ali su veoma raspoloženi da na takav poslovno nepošten i zakonom nedozvoljen način koriste tuđu imovinu. Takođe, očigledno je da “Mercur system“ pokušava da  prikazivanjem broja zaposlenih radnika većeg od stvarno upošljenih izazove sažaljenje. Ta populistička i neosnovana priča je u potpunoj suprotnosti sa samim saopštenjem “Mercur System”-a kojim su potvrđeni navodi koje je ovaj punomoćnik iznio prilikom obraćanja javnosti da od radnika koji su preuzeti od “Budvanske Rivijere” trenutno u Hotelu “Mogren” radi svega njih četvoro- rekao je Mugoša.

Istakao je da se na spisku blokiranih pravnih lica i preduzetnika koji se nalaze u evidenciji CRPS-a na dan 30. novembra  “Mercur” nalazio u blokadi već 3.257 dana, i to na iznos od 3.784.661 euro.

-Da li ovakav način poslovanja, uz držanje hotela “Mogren” bez zakonskog i ugovornog osnova, protivno volji vlasnika bez plaćanja zakupnine za isti, govori da su naše izjave tendenciozne? Pritom, “Mercur” doo i “Mercur System” se nalaze i na listi najvećizh poreskih dužnika na sajtu Poreske uprave, kao i na listi poreskih obveznika sa najvećim iznosom duga po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa iz i na lična primanja. Onda je bez komentara i reagovanje radnika koji kažu da im se obaveze uredno izmiruju. Pa, na koga se odnose doprinosi i porezi na zarade koji su po evidenciji Poreske uprave neplaćeni- saopštio je Mugoša, uz opasku da je u medijima neistinito navedena njegova godišnja naknada od HG “Budvanska rivijera”, kao “sredstvo pritiska od strane predstavnika grupacije “Mercur”.

-Naravno, pritom su svjesni da ni tada, a ni sada, taj pritisak neće uspjeti i da će prije ili kasnije, morati napustiti hotel “Mogren”. Pri tome, kad već pričaju o nečijim naknadama, ne nalaze za shodno da saopšte koliko je grupacija “Mercur” za više od osam godina nezakonitog korišćenja hotela “Mogren” napravila prihoda i profita? Koliki je to iznos može se lako utvrditi i samim upoređivanjem višemilionskih iznosa koje članovi grupacije “Mercur” duguju državi po osnovu poreskih obaveza. Siguran sam da je  netačan iznos  mog honorara od navodnih 300.000 eura samo mali dio u odnosu na ono što je grupacija “Mercur” nezakonitim korišćenjem prihodovala. Naravno, kao neko ko pokušava da radi svoj posao na najbolji mogući način, ne mogu dobiti veći kompliment od toga da je protivna strana potpuno nezadovoljna mojim postupanjem. U skladu sa tim, potrudiću se da nezadovoljstvo grupacije “Mercur” našim zastupanjem bude sve veće i veće, jer interesi naših klijenta su na prvom mjestu i meni i mojim partnerima i saradnicima. Ako to smatraju našim ličnim interesima, u potpunosti su u pravu- zaključio je Mugoša.

Portal Analitika