Svijet

Ukrajina: Mogući razgovori sa opozicijom

0512ukrajinaprotestiok
U
krajinska vlada ne isključuje mogućnost razgovora s opozicijom o vanrednim izborima, rekao je prvi zamjenik premijera Ukrajine Sergej Arbuzov.

Ukrajina: Mogući razgovori sa opozicijom
Portal AnalitikaIzvor

-O eventualnom održavanju izbora razgovaraćemo kada bude bilo zvaničnih predloga- kaže Arbuzov, javlja RTS.

"Mi treba da pregovaramo", odgovorio je Arbuzov na pitanje da li smatra da bi održavanje vanrednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora moglo da bude rješenje za izlazak iz sadašnje situacije u zemlji gdje opozicija svakodnevno protestuje i traži ostavku vlade.

"Kada budemo imali zvanične predloge, mi ćemo pregovarati o njima", rekao je Arbuzov gostujući na ukrajinskoj televiziji.

Njegova izjava došla je nakon skoro dvije sedmice protesta u zemlji protiv odluke vlade da odustane od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer razgovarao je juče o aktuelnoj situaciji u Ukrajini sa predsjedavajućim ovom organizacijom šefom ukrajinske diplomatije Leonidom Kožarom, uoči Ministarskog saveta OEBS koji počinje danas u Kijevu.

"Miran dijalog je suština rada OEBS i pronalaženje kompromisa političkim sredstvima je razlog zbog kojeg postojimo", naglasio je Zanijer, navodi se u jučerašnjem saopštenju OEBS.

Zanijer je istakao da je poštovanje ljudskih prava, kao što je sloboda okupljanja, pravo na slobodu izražavanja i mišljenja od ključnog značaja za stvaranje kohezivnog i sigurnog društva.

"Sve strane treba da pristupe mirnom dijalogu i bez posezanja za nasiljem ili drugim akcijama koje sprečavaju konstruktivno angažovanje", zaključio je Zanijer.

Više hiljada proevropskih demonstranata nastavili su i juče protest na Trgu nezavisnosti u Kijevu, kao i okupaciju glavnih zgrada Vlade, zbog odluke vlasti da odustane od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa EU i okrene se Rusiji.

foto: Tanjug

Portal Analitika