Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • BERZA: Živnula trgovina, novembarski promet 3,7 miliona eura, niske cijene akcija privlače kupce

BERZA: Živnula trgovina, novembarski promet 3,7 miliona eura, niske cijene akcija privlače kupce

monberzaslajd
Najveći promet je ostvaren sa akcijama kotorskog Jugopetrola 359 hiljada eura, Crnogorskog Telekoma 212,4 hiljada eura i Budvanske rivijere 69,5 hiljada eura. Da su cijene akcije niske svjedoči podatak da tržišna kapitalizacija Budvanske rivijere svega 16 miliona eura, a recimo Eurofonda svega 2,7 miliona eura.

BERZA: Živnula trgovina, novembarski promet 3,7 miliona eura, niske cijene akcija privlače kupce
Portal AnalitikaIzvor

 

Ukupan promet ostvaren na Montenegroberzi u novembru iznosio je oko 3,7 miliona eura, što predstavlja 154,91 odsto veći promet u odnosu na preth­odni mjesec. U poređenju sa novembrom prethodne godine, promet je zabilježio rast vrijednosti od 39,69 odsto Prosječan dnevni promet u novembru iznosio je oko 176 hiljada eura, saopšteno je Portalu Analitika iz Montenegroberze.

Tokom 21 dana trgovanja u novembru zaključeno je 440 poslova. Prosječan dnevni broj poslova iznosio je 21, a 68 odsto od ukupnog broja poslova zaključeno je na slobodnom tržištu.

berzaokČlanovi berze su u novembru prijavili 2 blok posla, vrijednosti preko 1,9 miliona eura, što predstavlja 44 odsto ukupnog prometa berze. Oko 729 hiljiada eura ili 89 odsto od ukupnog prometa (ne uključujući akcije PIF- ova, blok poslove i obveznice), ostvareno je trgovinom akcijama Jugo­petrola ,Crnogorskog Telekoma , akcijama HG Budvanska rivijera, akcijama Luke Bar AD i akcijama Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Da su cijene akcije niske svjedoči podatak da tržišna kapitalizacija Budvanske rivijere svega 16 miliona eura, a recimo Eurofonda svega 2,7 miliona eura.

Najveći promet je ostvaren sa akcijama kotorskog Jugopetrola 359 hiljada eura, Crnogorskog Telekoma 212,4 hiljada eura i Budvanske rivijere 69,5 hiljada eura. Najveći rast cijene u novembru, od 585,83  odsto, zabilježile su akcije Mješovitog. Akcije emitenta Marina AD Bar zabilježile su u novembru pad cijene od 35 odsto, pa je prosječna cijena u novembru iznosila 1,36 eura. Što se tiče fondova, u proteklom mjesecu najintenzivnija je bila trgovina akcijama ZIF Mon­eta i akcijama PIF Trend. Trgovinom ovim akcijama sklopljeno je 74 odsto poslova i ostvareno 94 odsto ukupnog prometa akcijama fondova. Najveću tržišnu kapitalizaciju na 30. novembar 2013. godine, u iznosu od 11,46 miliona eura, dostigao je fond Trend. Akcije ZIF Atlasmont i ZIF Eurofonda su u proteklom mjesecu zabilježile pad vrijednosti, dok su akcije PIF Trend i ZIF Moneta zabilježile rast vrijednosti. Najveći pad vrijednosti, od 6,48 odsto, ostvarile su akcije ZIF Eurofonda, dok najveći rast vrijednosti su ostvarile akcije ZIF Moneta u iznosu od 12,50 odsto.

U novembru mjesecu se trgovalo investicionim jedinicama otvorenog in­vesticionog fonda Atlasmont sa kojim je ostvaren promet u iznosu 800.000 eura. Tri najaktivnija člana berze u novembru , CG Broker Diler AD (67,03 odsto), Bull & Bear broker - diler AD (16,78 odsto) i Vip broker - diler AD (4,30 odsto) učestvovali su sa 88,11 odsto u ukupnom prometu berze.

P.ZEČEVIĆ
Portal Analitika