Politika

ŽIVKOVIĆ: Istovremeni lokalni izbori uslov za koaliciju DF-a i SNP-a

0512dvojica
S
ocijalistička narodna partija i Demokratski front pregovarali su o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Beranama. Funkcioner DF-a Radojice Živkovića, kazao je za Dan da je potrbno da dogovor između SNP-a i Fronta potvrde svi konstituenti Demokratskog fronta, i da definišu glavni uslov zajedničkog nastupa.

ŽIVKOVIĆ: Istovremeni lokalni izbori uslov za koaliciju DF-a i SNP-a
Portal AnalitikaIzvor

- Ključni uslov za formiranje koalicije jeste da se lokalni izbori istovremeno održe u svim opštinama, uključujući i Berane i Podgoricu - kazao je Živković podgoričkom listu.

Predsjednik Opštinskog odbora SNP-a Dragoslav Šćekić navodi da je njegova partija načelno napravila dogovor sa predstavnicima Demokratskog fronta oko budućeg zajedničkog nastupa.

- Precizirali smo da u pobjedničkoj varijanti SNP-u pripadne deset, a Frontu osam odborničkih mandata. Do takvog dogovora se došlo na osnovu rezultata postignutih na prošlim parlamentarnim izborima. Mi smo od početka bili otvoreni za saradnju i sa ostalim političkim subjektima, ali do ovog trenutka nijedna druga stranka nije odlučila da se pridruži koaliciji o kojoj je riječ - kazao je Šćekić.

On je istakao da je potpuno ubijeđen da će sadašnja opozicija u Beranama odnijeti sigurnu izbornu pobjedu i da će tome puni doprinos dati sve partije koje se bore protiv aktuelnog režima u Crnoj Gori.

Dan podsjeća da će, prema dosadašnjim najavama, na predstojećim lokalnim izborima u Beranama snage odmjeriti jedna koalicija i pet političkih partija. Samostalan nastup najavili su dosadašnji koalicioni partneri DPS i SDP, kao i Narodna stranka. Na lokalnim izborima u Beranama pojaviće se i Pozitivna Crna Gora i Bošnjačka stranka.

Na sjednici lokalnog parlamenta, zakazanoj za 11. decembar, trebalo bi da se, pored skraćenja mandata, utvrdi i broj odbornika u budućoj SO Berane, s obzirom na to da je osnivanjem opštine Petnjica došlo do promjene u biračkom spisku opštine. Izdvajanjem Petnjice biračko tijelo u Beranama umanjeno je za 6.331. birača. Tako, prema trenutnim podacima Sekretarijata za opštu upravu, na 55 biračkih mjesta u opštini Berane pravo glasa ima 23.553 birača. To ujedno ukazuje da će se na lokalnim izborima u Beranama birati 34 odbornika.

 

Portal Analitika