Abiznis

Pobjeda: Oporezivanje plata i dobiti se neće mijenjati

0512vlada
V
lada bi danas trebalo da raspravlja o analizi modela oporezivanja koja je obuhvatila porez na dohodak fizičkih lica, dobiti pravnih lica i nepokretnosti, odnosno potencijalne efekte promjene modela oporezivanja sa proporcionalnog na progresivni sistem, piše Pobjeda.

Pobjeda: Oporezivanje plata i dobiti se neće mijenjati
Portal AnalitikaIzvor

Prema nezvaničnim saznanjima tog lista, Vlada se neće opredijeliti za promjenu sistema, makar kada je u pitanju oporezivanje dohotka fizičkih lica i dobiti pravnih lica.

- Rezultati analize su pokazali da je za sada najprihvatljivije rješenje kod oporezivanja dohotka fizičkih lica i dobiti pravnih lica nastavak primjene postojećeg sistema oporezivanja, a posebno cijeneći uticaj na održivost javnih finansija, konkurentnosti, predvidljivosti i stabilnosti poreskog sistema sa jedne strane i socijalnog ambijenta sa druge strane - zaključeno je u ovom dokumentu koji je uradila međuresorska radna grupa, sastavljena od predstavnika Skupštine, Vlade, jedinica lokalne samouprave i socijalnih partnera.

Na osnovu pokazatelja svih scenarija, predložene su mjere za unapređenje poreske politike, posebno sa stanovišta efikasnije naplate poreskih obaveza, povećanja javnih prihoda i smanjenja javnog duga. U analizi je razvijeno 12 scenarija, od kojih se osam odnosi na progresivno oporezivanje dohotka fizičkih lica sa poreskim stopama od devet odsto do 21 odsto, i različitim pragovima za oporezivanje, uključujući i neoporezivi iznos (lični odbitak), kao i četiri scenarija proporcionalnog oporezivanja sa stopama od 10 do 12 odsto, uključujući i varijantu sa ličnim odbitkom. Analiza sadrži i projekciju efekata promjene postojećeg modela oporezivanja dobiti pravnih lica na povećanja prihoda i poresko opterećenje pravnih lica, na osnovu četiri scenarija, od kojih se dva odnose na progresivno (stope od devet do 15 odsto i različiti pragovi oprezivanja od 50.000 i 100.000 eura), i dva scenarija kojima je razrađeno proporcionalno oporezivanje sa stopama od 10 i 11 odsto.

Posebno je tretiran i sistem oporezivanja nepokretnosti sa efektima povećanja prihoda po ovom osnovu polazeći od mogućnosti za stope oporezivanja nepokretnosti koje već postoje za oporezivanje nepokretnosti.

Foto: vlada.me

Portal Analitika