Kultura

Koncert dua Latković - Vujanović: Više od očekivanja

0512pobjeda
B
rojna publika uživala je u prvom koncertu ovogodišnjeg DEUS-a koji su priredile Zorana Latković i Marija Vujanović.

Koncert dua Latković - Vujanović: Više od očekivanja
Portal AnalitikaIzvor

Još jedno izuzetno veče solo pjesme dočaralo je atmosferu evropskih salona s kraja 19. vijeka, i uz „Zimsko putovanje“ – kako je bio naziv ovog koncerta – prvi put zajedno čuli 11 pjesama istoimenog Šubertovog ciklusa.

- Veoma sam zadovoljna koncertom, čak i više od onoga što sam očekivala – našeg angažovanja i odziva publike, naravno. Bilo je malo problema u mom zdravstvenom stanju, pa sam zbog toga mislila da ću možda omanuti. Ali, nisam se dala, pa sam iz tog razloga još više zadovoljna koncertom – kazala je za Portal Analitika sopran Zorana Latković, nakon nastupa.

Uz to, bila je zadovoljna i komentarima koje je čula nakon što je sišla sa pozornice.

- I kolege koji su dosta starije, a imali su priliku da u inostranstvu slušaju ovakve koncerte, dobila sam izuzetno pozitivne kritike. Bila sam skeptična, jer je Šubert ciklus „Zimsko putovanje“ pisao pred smrt, pa ima i melanholičnih momenata. Očekivala sam dobru reakciju publike, ali ne baš takvu kao što je to bilo večeras – ispričala nam je Latković.

Pijanistkinja Marija Vujanović podsjeća da su repertoar činile neke solo pjesme koje su već izvodile, ali centralni dio bile su upravo pjesme koje predstavljauu polovinu Šubertovog ciklusa po kome su dvije umjetnice nazvale koncert.

- Moram da napomenem da su te pjesme premijerno izvedene u Crnoj Gori, jer to do sada nije uradio ni jedan pjevač na nekom koncertnom nastupu. Zato nam je bilo još veće zadovoljstvo da publici predstavimo nešto što do sada nisu čuli.

Vujanović za naš portal kratko kaže da je saradnja sa podgoričkom vokalnom solistkinjom izuzetna.

- Sarađujem sa Zoranom Latković već dvije godine i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Ona jeste solista, ali mi funkcionišemo kao kamerni duo, jer je dosta kompozicija pisano za klavir i za glas, mada ima i onih koje su u originalu za orkestar i za glas.

Uvjerivši se da se njihov trud isplati, jer publika uživa u onome što izvode, Vujanović kaže da će se i dalje truditi da dopunjuju repertoar kompozicijama iz raličitih epoha.

Na kraju, Latković podsjeća da su u pregovorima za koncerte van Crne Gore, ali dodaje:

- U Crnoj Gori još nemamo nikakvih poziva, pa se nadam da će ovaj koncert probuditi interesovanje javnosti i organizatora kulturnih dešavanja u drugim gradovima i da će nas pozvati da gostujemo s ovim ili nekim drugim programom. Imamo dosta toga na repertoaru, pa možemo da napravimo zanimljiv program – zaključuje ona.

Foto: pobjeda.me

Portal Analitika