Svijet

Hodorkovski i članice Pusi rajot na slobodi?

4ps
P
redsjednik Rusije Vladimir Putin mogao bi do kraja godine da pomiluje bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog i članice pank benda "Pusi Rajot" Nadeždu Tolokonjikovu i Mariju Aljohinu, najavio je ruski savjetnik za ljudska prava Mihail Fedotov.

Hodorkovski i članice Pusi rajot na slobodi?
Portal AnalitikaIzvor

Ruski predsjednik  izjavio je danas da podržava prijedloge za amnestiju hiljada zatvorenika, kojom bi, po riječima njegovog pravnog savjetnika. Putin je, kako se podsjeća u jednom televizijskom komentaru, rekao da bi amnestija "naglasila humanost ruske države", a Fedotov je rekao da bi amnestija mogla da se odnosi na do 100.000 zatvorenika.

Putin je u razgovorima sa Predsjedničkim savjetom za ljudska prava u septembru najavio da će iznijeti sugestije za amnestiju radi obilježavanja 20 godina od usvajanja ruskog postsovjetskog Ustava u decembru 1993.

On je naglasio da amnestija ne smije da se odnosi na one koji su osuđeni zbog nasilnog ponašanja prema službenim licima. Na taj način amnestija ne bi mogla da se odnosi na desetine demonstranata koji su osuđeni za nasilje iz maja prošle godine, povodom ponovnog Putinovog izbora za predsjednika.

Fedotov, koji je predsjedavajući Savjeta, je u izjavi novinarima poslije sastanka sa Putinom izrazio uvjerenje da će Hodorkovski i dvije članice "Pusi Rajota" biti među amnestiranima.

- Mislim da je tako, jer nisu počinili nasilne zločine – ukazao je Fedotov.

Tolokonjikova i Aljohina trebale bi da iz zatvora izađu u martu nakon odsluženja dvogodišnje zatvorske kazne zbog "pank molebana" izvedenog u crkvi u Moskvi u februaru 2012, a Hodorkovski bi trebalo da bude oslobođen u avgustu.

Bivši direktor naftne kompanije "Jukos" u zatvoru je od kako je uhapšen 2003. i osuđen je za finansijske prekršaje tokom dva sudska procesa.

Amnestijom bi trebalo dase proslavi dvadesetogodišnjica ruskog Ustava, koja pada ove godine.

Rusija spada među države sa najviše zatvorenika - u novembru ih je bilo 681.050.

Posle Staljinove smrti 1953, tadašnji SSSR je sproveo masovnu amnestiju, kojom je bilo obuhvaćeno oko 1,2 miliona osoba - kako običnih kriminalaca, tako i političkih zatvorenika.

(rtcg.me)

Portal Analitika