Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Stojković: Ja i moja porodica već godinu dana trpimo posljedice izrežiranog scenarija

4Sinia-Stojkovi
Ovakva odluka suda je jedino pravilna i pravedna”, kazao je u izjavi za Portal Analitika načelnik kriminalisticke policije u Budvi Siniša Stojković nakon što je sudija Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Milenka Žižić donijela rješenje kojim je odbacila optužni prijedlog protiv njega.

Stojković: Ja i moja porodica već godinu      dana trpimo posljedice izrežiranog scenarija
Portal AnalitikaIzvor

- Očekivao sam je i mnogo ranije, imajući u vidu sve ono što je relevantno za čitav predmet i događaj, pa i karakter postupanja pojedinaca iz tužilaštva. Ja i moja porodica već godinu dana trpimo posljedice izrežiranog scenarija - kazao je Stojković komentarišući za Portal Analitika odbacivanje optužnice koje je uslijedilo pet mjeseci nakon što je procesuirana.

Tužilaštvo je u julu iniciralo optužni prijedlog protiv Stojkovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo protivpravni uticaj, odnosno zbog toga što je, kako su tvrdili pokušao da utiče na osnovnu tužiteljku u Podgorici Ljiljanu Klikovac da zatvori slučaj policajca Milenka Rabrenovića protiv kojeg se vodila istraga zbog brutalnih prijetnji upućenih novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić.

U više navrata do sada iz Višeg suda je saopštavano kako se glavni pretres ne zakazuje zbog toga što sutkinja Žižić ima previše predmeta u kojima postupa, te zbog toga nije uprilici da zakaže ročište u ovom slučaju. Posljednji put takvo obrazloženje je stiglo prije nepunih mjesec, a dvadesetak dana kasnije, odnosno krajem novembra sutkinja Žižić je donijela rješenje kojim je optužnicu odbacila kao neosnovanu. U odluci je, pored ostalog navela, da nema dokaza da je Stojković protivzakonito uticao na tužiteljku Klikovac jer nije imao takav službeni položaj koji može biti odlučujući “prilikom posredovanja da se neka službena radnja izvrši ili ne izvrši”.

Siniša Stojković je uhapšen 28. decembra prošle godine, po nalogu specijalnog tužilaštva, na radnom mjestu. Negirao je navode prijave da je nezakonito uticao na rad tužioca i objasnio da je zbog poslovno-prijateljskih veza koje je imao sa tužiteljkom Klikovac samo pokušao da se kod nje raspita za istragu koja se vodila protiv njegovog prijatelja.

Tužiteljka Klikovac, koja ga je i prijavila, optužila ga je da je upozorio da je bolje da se ne bavi Rabrenovićem, bivšim vozačem nekadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Prema njenim tvrdnjama, što je navedeno u opširnom saopštenju tužilaštva koje je izdato nekoliko sati nakon Stojkovićevog hapšenja, on joj je navodno kazao kako u političkom vrhu nijesu zadovoljni radom tadašnje vrhovne tužiteljke Ranke Čarapić zbog čega će biti smijenjena, a da navodno to može uticati i na položaj tužiteljke Klikovac. U saopštenju tužilaštva tada je navedeno i kako je Stojković navodno rekao tužiteljki da slučaj Rabrenovića nepovoljno utiče na karijere savjetnika za bezbjednost predsjednika države Veselina Veljovića i direktora Uprave carina Vladana Jokovića koji bi trebalo da pređu na druge funkcije - Veljović na mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, a Joković za direktora Uprave policije.

Saopštenje tadašnje vrhovne tužiteljke Čarapić žestoko je naljutilo Jokovića i Veljovića, koji su samo godinu prije ove afere bili u žiži druge - “listing” koju su platili funkcijama. Joković je tada najavio tužbu protiv tužilaštva, a Veljović da će objelodaniti informacije o „konkretnim pitanjima i relacijama organizovanog kriminala i korupcije, politike, bezbjednosnih službi, medija i nefomalnih centara moći“. Joković do danas, prema raspoloživim informacijama, nije podnio tužbu, a ni Veljović nije javnosti saopštio podatke kojima raspolaže.

Tužilaštvo se danas nije oglašavalo povodom odluke sutkinje Žižić da kao neosnovan odbaci njihov optužni prijedlog protiv Stojkovića.

foto: sumadijapress.co.rs

Portal Analitika