Društvo

Vandalizam: Prosute fekalije blizu crkve u Verigama

4du
N
epoznati počinioci preksinoć su, pod okriljem mraka, u neposrednoj blizini crkve Gospe od snijega u Verigama, ispraznili sadržaj autocisterne namijenjene crpljenju septičkih jama.

Vandalizam: Prosute fekalije blizu crkve u Verigama
Portal AnalitikaIzvor

O vandalskom aktu kakav se ne pamti u posljednje vrijeme u Tivtu, danas je svjedočila veća, već poluosušena i smrznuta fleka fekalija na platou ispod lokalnog puta Tivat-Kotor u Verigama, neposredno uz sjevernu stranu crkve, prenio je Radio Dux.

O svemu je danas obaviještena i tivatska Komunalna policija, čiji je inspektor izašao na lice mjesta, fotografisao i napravio zapisnik.

„Teško da ćemo uspjeti da uđemo u trag počiniocu, ali ćemo svakako učiniti sve što je u našoj moći. Ovo je zaista ružan događaj i apelujemo na građane da svi zajedno pokažemo više svijesti i odgovornosti prema sebi i drugima", kazala je načelnica tivatske Komunalne policije Jadranka Joksimović.

Ona je dodala da će pripadnici opštinske Službe zaštite, sa vatrogasnom cisternom vodom isprati i očistiti okolinu crkve Gospe od snijega.

Mala kamena crkvica Gospe od snijega u Verigama datira iz 15. vijeka, a u aprilu ove godine počela je akcija njene detaljne obnove. Crkvica je sagrađena na samoj morskoj obali, a prije petnaestak godina je skoro potpuno zatrpana nelegalnim deponovanjem zemlje i građevinskog šuta koju su na nju istovarali kamioni sa lokalnog puta Tivat-Kotor koji prolazi iznad crkve.

Otkopavanje crkvice i uklanjanje više stotina kubika nelegalno deponovanje zemlje, šuta i smeća koje je obavljeno u aprilu, bio je i prvi korak, nužan da stručnjaci mogu da pristupe tom vrijednom objektu kulturne baštine i počnu pripremu projekta kompletne sanacije crkve Gospe od Snijega, što podržavaju i Opšina Tivat i Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

 

(rtcg.me, Foto: Radio Dux)

 

Portal Analitika