Društvo

Obilježen vijek nikšićke Gimnazije

4nk
S
večanom akademijom obilježeno je sto godina postojanja nikšićke Gimnazije, koja je do kraja pedesetih godina bila jedina srednja škola na prostoru od Orjena do doline Tare, od gatačkog polja do Danilovgrada, obuhvatajući Moraču, Rovca i djelove tadašnje cetinjske opštine.

Obilježen vijek nikšićke Gimnazije
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Gimnazije, Žarko Raičević, podsjetio je da je ta škola otvorena ukazom kralja Nikole, čiji je prvi direktor bio profesor slovistike, Mihailo Bukvić.

Raičević je istakao da je Gimnazija tokom svog rada prolazila kroz teške istorijske periode, ali da je uvijek bila rasadnik talenata.

„Vijek postojanja nikšićke Gimnazije važan je dio istorije nikšića i Crne Gore. Iz nikšićke Gimnazije izašlo je 150 doktora nauka a 34 učenika i profesora su akademici među kojima su i Obren Blagojević, Branko Pavićević, kao i istaknuti stvaraoci Mirko Kovač, Branko i Mirko Banjević, Petar Lubarda, Vojo Stanić Miloš i Ilija Šobajić, Veljko Bulajić i brojni drugi“, rekao je on.

Raičević je podsjetio da je nikšićka Gimnazija prvi dobitnik državne nagrade Oktoih, koja se počela dodjeljivati 1971. godine.

Nekadašnji direktor te škole, akademik Branko Radojičić, podsjetio je da je reformom školastva Gimnazija jedan period bila ukinuta i pretvorena u centar za društvene i prirodne nauke da bi ponovo nastavila rad 1991. godine.

Povodom vijeka postojanja uručene su plakate direktorima Branku Radojičiću, Novu Stanišiću, Zorici Kotri i Mijatu Božoviću.

Nikšićka Gimnazija dobila je danas od SUBNOR-a Crne Gore zlatnu spomen-medalju.

(MINA)

Portal Analitika