Društvo

Zajedničke policijske akcije dokaz uspješne regionalne saradnje

sepca_bg
K
valitetna saradnja država regiona daje konkretne rezultate u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala kroz realizaciju zajedničkih policijskih akcija, kazao je direktor crnogorske Uprave policije Slavko Stojanović.

Zajedničke policijske akcije dokaz uspješne regionalne saradnje
Portal AnalitikaIzvor

On učestvuje na vanrednom sastanku Generalne Skupštine Asosijacije šefova policija država Jugoistočne Evrope (SEPCA), koji se održava u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, Stojanović je kazao da će dalje jačanje regionalne policijske saradnje i kontakata imati značajan uticaj i na kvalitete i kapacitete policijskih organizacija, članica SEPCA-a, u okviru saradnje sa policijama i bezbjednosnim strukturama država Evropske unije i drugih.

Navodi se da je Stojanović izrazio uvjerenje da će novi Izvršni odbor u periodu predsjedavanja uspjeti da, kroz inovativne ideje, osnaži funkcionisanje tijela u okviru SEPCA-e i tako obezbijedi realizaciju veoma zahtjevnih projekata.

„Učestvovanje predstavnika policijskih službi zemalja članica Evropske unije i međunarodnih partnera na zasijedanju Generalne skupštine SEPCA-e predstavlja snažnu podršku u aktivnostima jačanja ove Asocijacije, kako na regionalnom tako i međunarodnom nivou“, rekao je on.

Stojanović je ocijenio da će se ostvarivanjem napretka u aktuelnim evropskim i evroatlantskim procesima, još intenzivnije djelovati u borbi protiv svih oblika kriminala.

„Politike iz oblasti bezbjednosti usmjerili smo i na ostvarivanje kvalitetne strateške i operativne međunarodne saradnje, te međuagencijska, regionalna i međunarodna saradnja i dalje ostaju strateška opredjeljenja SEPCA-e, a samim tim i crnogorske policije“, zaključio je on.

Iz Uprave policije saopšteno je da je na vanrednom sastanku predsjedavanje SEPCA-om od Republike Srpske preuzela Srbija.

„Tako da će direktor Direkcije policije MUP-a Republike Srbije, Milorad Veljović, biti predsjednik SEPCA-a u narednoj godini“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su delegacije članice SEPCA-e razmatrale aktivnosti na procesu transformacije te organizacije, kao i pripremu dokumenata koji će predstavljati kvalitetnu pravnu osnovu za njen dalji razvoj.

„Razmatrana je i dosadašnja saradnja članica SEPCA-e, koja je ocijenjena kao veoma kvalitetna sa konkretnim i mjerljivim rezultatima“, kazali su iz Uprave policije.

Stojanović se tokom boravka u Beogradu sastao sa direktorima policija Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Bugarske – Miloradom Veljovićem, Gojkom Vasićem, Draganom Lukačem i Todorom Grebenarovim, kao i sa zamjenicima direktora policija Rumunije i Albanije.

Iz Uprave policije podsjetili su da asocijaciju SEPCA-e čine šefovi policija Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Moldavije, Rumunije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije i Makedonije.

(MINA)

Portal Analitika