Abiznis

Pregovori STO u ćorsokaku

4sto
P
regovori na skupu Svjetske trgovinske organizacije na Baliju o sporazumu koji bi globalnu trgovinu mogao povećati za hiljadu milijardi dolara zapali su ćorsokak pošto je Indija odbila odredbe o subvencijama poljoprivredi.

Pregovori STO u ćorsokaku
Portal AnalitikaIzvor

Indija se protivi odredbama koje mogu ugroziti subvencije za žitarice što pomaže ishrani siromašnih. Indijski ministar trgovine Anand Šarma je rekao da se pomaže milionima poljoprivrednika, dodajući da "Indija o bezbjednosti hrane ne može pregovarati".

Američki predstavnik Majkl Froman zatražio je od 159 članica STO da premoste razlike kako bi postigli sporazum o svjetskoj trgovini.

"Nemojmo zaslađivati stvarnost: Odlazak s Balija ove nedjelje bez sporazuma nanio bi težak udarac STO kao forumu za multilateralne pregovore", rekao je Froman, dodajući da bi nepostizanje sporazuma najviše osjetile članice koje najmanje mogu podnijeti gubitke.

Evropski komesar za trgovinu Karel de Guht rekao je da bojazni Indije ne bi trebalo da ugroze sporazum i da je moguće postići rješenje ako po spornom pitanju svi pokažu neophodnu fleksibilnost.

Pregovori na Baliju će donijeti ili sporazum koji bi globanoj trgovini mogao donijeti hiljadu milijardi dolara ili dovesti u pitanje značaj STO kao foruma za pregovore.

STO procjenjuje da bi ublažavanje carinskih barijera povećalo svjetsku trgovinu sa sadašnjih 22.000 milijarde dolara na 23.000 milijardi dolara.

(rtcg.me)

Portal Analitika