Abiznis

Montenegroberza: Promet u novembru 3,7 miliona EUR

4euri
N
a Montenegroberzi je u novembru ostvaren promet od 3,7 miliona EUR, što je skoro 155 odsto više u odnosu na prethodni mjesec.

Montenegroberza: Promet u novembru 3,7 miliona EUR
Portal AnalitikaIzvor

U odnosu na novembar prošle godine promet je porastao 39,69 odsto.

“Prosječan dnevni promet u novembru iznosio je oko 176 hiljada EUR, a najveći dio prometa ili 53 odsto ostvareno je na berzanskom tržištu”, navodi se u novom Biltenu Montenegroberze.

Tokom 21 dana trgovanja u novembru zaključeno je 440 poslova. Prosječan dnevni broj poslova iznosio je 21, a 68 odsto od ukupnog broja zaključeno je na slobodnom tržištu.

Članovi berze su u novembru prijavili dva blok posla, vrijednosti preko 1,9 miliona EUR, što predstavlja 44 odsto ukupnog prometa berze.

Indeks MONEX20 je u novembru zabilježio pad od 5,15 odsto i u odnosu na isti mjesec prošle godine bilježi pad od 0,2 odsto.

Indeks MONEXPIF bilježi pad od 17,01 odsto, što je u odnosu na novembar prošle godine pad od 1,8 odsto.

Trgovinom akcijama 39 kompanije, ne uključujući akcije fondova, blok poslove i obveznice, ostvareno je oko 817 hiljada EUR prometa ili 22 odsto ukupnog prometa i sklopljeno 244 poslova.
Prosječan dnevni promet akcijama kompanija iznosio je oko 39 hiljada EUR, a prosječan dnevni broj poslova 12.

Trgovinom akcijama fondova, sklopljeno je 142 posla, što predstavlja 32 odsto ukupnog broja poslova i ostvaren promet od oko 1,1 miliona EUR.

Oko 729 hiljada EUR ili 89 odsto ukupnog prometa ne uključujući akcije fondova, blok poslove i obveznice, ostvareno je trgovinom akcijama Jugopetrola, Crnogorskog Telekoma, hotelske grupe Budvanska rivijera, Luke Bar i Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Najveći rast cijene u novembru, od 585,83 odsto, zabilježile su akcije Mješovitog Herceg Novi. Akcije Marina Bar zabilježile su u novembru pad cijene od 35 odsto.

U novembru je bila najintenzivnija trgovina akcijama fondaova Mon¬eta i Trend. Trgovinom tim akcijama sklopljeno je 74 odsto poslova i ostvareno 94 odsto ukupnog prometa akcijama fondova.

Najveću tržišnu kapitalizaciju na 30. novembar, u iznosu od 11,46 miliona EUR, dostigao je fond Trend.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija na kraju novembra iznosila je 2,83 milijarde EUR.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika