Zanimljivosti

Podgorički Hakaton: Krenuti od ideja!

4hakaton_tv
O
rganizatori Hakatona, softverska kompanija - Logate i digitalna zajednica Crne Gore - Digitalizuj.Me, najavljuju drugi Hakaton, koji će se održati 21. i 22. decembra u prostorijama kompanije doMEn u Podgorici.

Podgorički Hakaton: Krenuti od ideja!
Portal AnalitikaIzvor

Događaj je namijenjen programerima, projekt menadžerima, grafičkim i interfejs dizajnerima, odnosno svima koji temu kreiranja aplikacija doživljavaju bliskom, a puni su kreativnih ideja.

Crnogorski Telekom je i ove godine generalni sponzor Hakatona. Uz saradnju sa ovom kompanijom učesnici ovogodišnjeg Hakatona biće u prilici da pokažu inovativnost i da svojim idejama doprinesu unapređenju i kreiranju novih funkcionalnosti Extra TV platforme.

Takmičari će tokom Hakatona imati priliku da svoje ideje testiraju na Extra TV-u, a primjere korišćenja popularnog Telekomovog Extra TV servisa mogu pronaći na kanalima 300 i 294. Telekom će pobjednika Hakatona nagraditi sa 1.000 eura, a može se očekivati aktivacija najboljih ideja na Extra TV platformi.

Kako bi se prijavljeni učesnici detaljno upoznali sa tehnologijom koja će se koristiti tokom Hakatona, Logate i Digitalizuj.me će 15. decembra organizovati radionicu za prijavljene učesnike u prostorijama kompanije doMEn.

Učesnicima van Podgorice biće omogućeno da prate prenos uživo putem interneta. Kao i prošle godine, Hakatonci će imati obezbijeđenu hranu, piće i vreće za spavanje tokom takmičenja.

Cilj hakovanja» u ograničenom vremenskom periodu od 24 sata je da se kroz atmosferu druženja pronađu nova rješenja koristeći moderne tehnologije, kao i da se prenese znanje među programerima.

Sama riječ hakaton (engleski - hackathon) je složenica od riječi "hacker" koja u modernom žargonu predstavlja osobu sa naprednim znanjem računara i računarskih mreža, te riječi "marathon" koja objašnjava 24 sata trajanja. Nakon 24 sata slijedi predstavljanje, gdje svi Hakatonci imaju po 5 minuta da prezentuju svoju demo aplikaciju i ubijede žiri da su najbolji.

 

Portal Analitika