Politika

MARKOVIĆ: Poglavlja 23 i 24 otvaramo 18. decembra

1511markovic
P
otpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković kazao je da je sada sasvim izvjesno da će Crna Gora 18. decembra otvoriti pregovore sa Evropskom unijom o poglavljima 23 i 24.

MARKOVIĆ: Poglavlja 23 i 24 otvaramo 18. decembra
Portal AnalitikaIzvor

Marković je time potvrdio pisanje Portala Analitka koji je u novembru objavio da će Crna Gora 18. decembra otvroriti pregovore sa EU o poglavljima 23 i 24.

Potpredsjednik Vlade je, sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Mitjom Drobničem i evropskim ambasadorima, razgovarao o rezultatima u reformi pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i mjerama koje će se preduzeti u narednom periodu.

- To je sve bilo u kontekstu jedne godine koja je bila naporna i zahtjevna, ali sa ovog aspekta i veoma uspješna, što znači da je sasvim izvjesno da ćemo 18. decemba otvoriti pregovore o poglavljima 23 i 24, što nas dovodi u novu fazu odnosa sa EU, u pregovaračkom procesu - kazao je Marković novinarima, ispred Delegacije EU.

Ambasadori su, kako je istakao Marković, zadovoljni dosadašnjim rezultatima ali očekuju poboljšanja u oblasti primjene zakona.
- Treba da pojačamo naše aktivnosti. Neophodno je u svim institucionalnim sadržajima snažiti sposobnost pojedinaca da primjenjuju zakone, jer ako tu sposobnost izgradimo onda ćemo imati i rezultate. Sa druge strane su se interesovali za određena nova rješenja kada su po srijedi mjere koje treba da podstaknu rezultate u oblasti organizovanog kriminala i korupcije – rekao je Marković.
Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer potvrdio je da je sastanak bio uspješan, ali da očekuje bolji monitoring za poglavlja 23 i 24.
- Sastanak je bio veoma produktivan, ipak ono što mi na kraju želimo da vidimo jeste poboljšanje u nadgledanju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ministar nam je obećao monitoring i statistike, kako bi mogli da pratimo da li je ostvaren napredak – kazao je Fišer.
Ambasador Slovačke František Lipka saopštio je novinarima da su svi ambasadori uputili čestitke našoj Vladi na hrabrosti pri organizovanju Parade ponosa i na usvajanju ustavnih promjena.

 

Antena M, RTCG

Portal Analitika