Svijet

ŠVEDSKA: Bebe ne traba da spavaju s roditeljima

0412bebe
Š
vedska u kojoj je bilo učestalo da bebe spavaju u krevetu sa roditeljima, sada je odlučila da to više ne savjetuje roditeljima novorođenčadi.

ŠVEDSKA: Bebe ne traba da spavaju s roditeljima
Portal AnalitikaIzvor

"Važno je da djeca mlađa od tri mjeseca spavaju u svom krevetu", kaže za agenciju Frans pres zvaničnica za socijalna pitanja Kerstin Nordstrand.

Ovaj novi savjet roditeljima objavio je medicinski časopis Dagens Medicin koji je razgovarao sa profesorom pedijatrije Jermanom Venergrenom.

Profesor navodi da su istraživanja posljednjih godina pokazala da postoji rizik od iznenadne smrti novorođenčadi kad spavaju u krevetu sa roditeljima.

Međutim, ta praksa je zastupljena u Švedskoj. Jedno istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da 65 odsto novorođenčadi spava u krevetu sa roditeljima.

Istraživanje iz 2012. godine pokazalo je i da je 29 odsto roditelja u Švedskoj imalo seksualne odnose dok je beba spavala pored njih u krevetu.

Britanski medicinski časopis objavio je u maju istraživanje koje je obuhvatilo 1.500 iznenadnih smrtnih slučajeva beba, pokazalo je da se 22 odsto tih smrtnih slučajeva dogodilo u roditeljskom krevetu.

U zemljama poput SAD ili Francuske uglavnom se savjetuje da beba spava u istoj sobi u kojoj i roditelji, ali ne i u njihovom krevetu.

Izvor: b92.net; foto: news.com.au

Portal Analitika