Abiznis

Juan postao druga svjetska valuta u trgovini

0412juanok
K
ineski juan se u oktobru probio na mjesto druge najviše korišćene valute u finansiranju trgovine, iza vodeće američke valute, potisnuvši euro na treće mjesto, pokazali su najnoviji podaci organizacije SWIFT, javlja Al Džazira.

Juan postao druga svjetska valuta u trgovini
Portal AnalitikaIzvor

-Tržišni udio juana korišćenog u finansiranju trgovine, odnosno u akreditivima i naplati, uvećan je  na 8,66 posto u oktobru, nasuprot 1,89 posto u januaru 2012. godine. Vodeća valuta u svijetu i dalje je dolar, s udjelom od čak 81,08 posto- objavila je danas  organizacija za globalne transakcijske usluge.

Pet zemalja koje su u oktobru u finansiranju trgovine najviše koristile kinesku valutu su Kina, Hong Kong, Singapur, Njemačka i Australija, navodi se u saopštenju.

Na globalnom nivou juan je u oktobru zadržao 12. mjesto po korišćenju u plaćanjima, s tim da je njegov udio blago smanjen na mjesečnom nivou i iznosio je 0,84 odsto. U septembru je iznosio 0,86 odsto.

Vrijednost platnih transakcija u juanu u oktobru je uvećana za 1,5 posto, nasuprot 4,5 posto koliko je iznosio rast kod plaćanja u svim valutama.

Kina, druga najveća svjetska privreda, ubrzava reforme u finansijskom sektoru kako bi promovisala svoju valutu i u drugim međunarodnim igračima, te ima za cilj povećati globalnu prisutnost juana i smanjiti oslanjanje na američki dolar.

Trgovinska plaćanja u juanima u snažnom su porastu otkad su uvedena 2009. pa je tako udio plaćanja u juanima u ukupnoj kineskoj trgovini porastao sa 12 posto u prošloj godini na gotovo 20 posto.

 

Portal Analitika