Politika

Objavljena lista kandidata za sudije Ustavnog suda

0312ustavni
I
mena 19 kandidata, koja su se prijavila na javni poziv za izbor pet sudija Ustavnog suda koje Skupštini predlaže Ustavni odbor, objavljena su na internet stranici parlamenta.

Objavljena lista kandidata za sudije Ustavnog suda
Portal AnalitikaIzvor

Na Javni poziv, koji je raspisan 8. novembra, prijavili su se rukovodilac Centra za ljudska prava Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Bjeković Siniša, sudija Privrednog suda u Podgorici Bošković Nataša, advokat Dizdarević Kasim i rukovodilac Službe za opšte poslove u Regulatornoj agenciji za energetiku Drašković Dragoljub.

Kakndidati za sudije su i advokat Gogić Milorad, sudija Ustavnog suda Crne Gore Iličković Miodrag, sekretarka Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore, Kaluđerović Snežana i zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Laković Marijana.

Na Javni poziv su se prijavili i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore Lukić Slavko, penzioner Minić Budislav, univerzitetski profesor u penziji Mitrić Blagota i sudija Apelacionog suda Crne Gore, Muratović Mevlida.

Konkurisali su i advokat Perović Ranka, generalni sekretar Ustavnog suda Crne Gore Radović Ljiljana, direktor Uprave za antikorupcijsku inicijativu, Ratković Vesna i zamjenik Specijalnog tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore, Samardžić Mira.

Kandidati su i Sinishtaj Vasel, zaposlen u Sekretarijatu za socijalno staranje Glavnog grada Podgorica, Šarkinović Hamdija, savjetnik ministra unutrašnjih poslova za javnu upravu i advokat Vukčević Dragana.

Kako je saopšteno iz Skupštine, lista prijavljenih kandidata biće dostupna javnosti deset dana od dana objavljivanja na internet stranici Skupštine Crne Gore.

Skupština bira, na predlog Ustavnog odbora, pet sudija Ustavnog suda, dok dvojicu sudija bira na predlog predsjednika države. Sudije se biraju dvotrećinskom većinom u prvom krugu, dok je deblokirajući mehanizam za njihov izbor podrška tri petine poslanika.

Kandidati za sudije moraju imati najmanje 40 godina i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Ustavnim zakonom za sprovođenje Ustava predviđen je ponovni izbor svih sudija Ustavnog suda.

Portal Analitika