Svijet

"Gardijan" objavio mali dio Snoudenovih materijala

0312snouden
G
lavni urednik britanskog "Gardijana" Alan Rasbridžer, tvrdi da je taj list objavio samo jedan odsto od 58.000 dokumenata koje je dobio od Edvarda Snoudena.

"Gardijan" objavio mali dio Snoudenovih materijala
Portal AnalitikaIzvor

Istovremeno, Rasbridžer je porekao da je list koji uređuje doveo u opasnost živote građana ili nacionalnu bezbjednost, prenosi AP.

Rasbridžer, koga je danas ispitivao Odbor za unutrašnja pitanja britanskog parlamenta u okviru zasjedanja posvećenog antiterorizmu, rekao je da je Snouden Gardijanu odao oko 58.000 dokumenata, a da je taj list objavio "oko jedan odsto" ukupnog materijala.

"Ne očekujem da ćemo objaviti neku veliku količinu informacija", rekao je Rasbridžer.

Gardijan je objavio niz priča baziranih na podacima koje je Snouden objelodanio o špijuniranju na internetu i prisluškivanju telefonskih razgovora koje su sprovodile špijunske službe u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Zvaničnici u vladi i obavještajnim službama ocijenili su da je objavljivanje tajnih podataka ugrozilo britansku bezbjednost i pomoglo teroristima.

Nekoliko poslanika je izjavilo da bi Gardijan trebalo krivično goniti zbog kršenja zakona o terorizmu.

Rasbridžer je ustao u odbranu uloge svog lista, rekavši da su tekstovi koje je objavio Gardijan i drugi mediji pokrenuli debatu o razmjerama obavještajnih aktivnosti i ugrozili granice regulatornih zakona koje su postavljene prije interneta.

"Gardijan je pravio veoma selektivne procjene" o tome šta će objaviti, rekao je Rasbridžer, porekavši da je obavještajne agente doveo u opasnost i podsjetivši da taj list nije objavio nijedno ime.

Britanska policija pokrenula je krivičnu istragu o objavljenim podacima nakon što je uhapsila partnera tadašnjeg novinara Gardijana Glena Grinvalda na aerodromu "Hitrou" u avgustu.

Policija nije otkrila ko je pod istragom i pod kakvim optužbama, a Rasbridžer je rekao da ne zna da li je Gardijan podvrgnut istrazi, ali da smatra da neke aktivnosti imaju za cilj da zastraše taj list.

Prema njegovim riječima, Gardijan je pod pritiskom vlasti na način kakav bi bio "nezamisliv" u SAD-u, gdje novinari mogu da se pozovu na Prvi amandman o zaštiti slobode govora.

Portal Analitika