Politika

Lukšić na Samitu „Zapadni Balkan: Brzi kolosjek, spori kolosjek“

0312luksic
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je danas u Briselu na Samitu evropske politike „Zapadni Balkan: Brzi kolosjek, spori kolosjek“, u organizaciji Friends of Europe. Na Samitu, koji je otvorio Štefan File, evropski komesar za proširenje, učestvovali su i šefovi diplomatija Makedonije, Albanije, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju i poslanici Evropskog parlamenta.

Lukšić na Samitu „Zapadni Balkan: Brzi kolosjek, spori kolosjek“
Portal AnalitikaIzvor

U fokusu panela na kojem je govorio potpredsjednik Lukšić bile su aktivnosti koje zemlje Zapadnog Balkana preduzimaju u kontekstu prevazilaženja uticaja ekonomske krize na nacionalne ekonomije, te ostvarivanja ekonomskog rasta.

Ocjenjujući da je rast prije ekonomske krize bio neodrživ, u cilju pronalaženja adekvatnih rješenja kao odgovor na posljedice koje je kriza ostavila, Lukšić je istakao da je potrebno sagledati nacionalnu i regionalnu agendu. Od ključne važnosti su integracioni procesi čiji je cilj stvaranje dugoročnih preduslova za postizanje napretka kroz razvoj institucija i jačanje vladavine prava, uz mjere koje se preduzimaju u oblasti sprovođenja strukturnih reformi, unapređenja poslovnog ambijenta i ekonomskog upravljanja.

Lukšić je posebno ukazao na potrebu snažnijeg regionalnog povezivanja država Zapadnog Balkana u oblasti infrastukture, zajedničkih aktivnosti na smanjenju poslovnih barijera, te oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, što utiče na veću investicionu atraktivnost ovih država, posebno imajući u vidu da su ekonomije zemalja regiona i dalje zavisne od stranih direktnih investicija. U tom kontekstu, Lukšić je ukazao i na očekivanje većeg priliva investicija iz zemalja EU.

Lukšić je naglasio da Crna Gora naporno radi na stvaranju uslova za jačanje konkurentnosti svoje ekonomije, posebno u oblastima energetike i turizma.

Portal Analitika