Abiznis

Brajović na 9. godišnjem sastanku ministara SEETO u Briselu

ivanok
D
elegacija Ministarstva saobraćaja i pomorstva predvođena ministrom Ivanom Brajovićem učestvuje na »IX godišnjem sastanku ministara« u okviru implementacije Memoranduma o razumijevanju za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi koji se održava u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Brajović na 9. godišnjem sastanku ministara SEETO u Briselu
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora aktivno participira u radu, pripremi dokumenata i donošenju odluka u okviru Memoranduma o razumijevanju i kroz ovaj transportni forum ima mogućnost da predstavi saobraćajnu politiku, prezentuje prioritete u oblasti saobraćaja i doprinosi boljoj inkorporiranosti nacionalne saobraćajne mreže u regionalnu i evropsku mrežu.

Prvog dana godišnjeg sastanka na najvišem nivou, održan je sastanak SEETO Nadzornog Odbora, na kojem je razmotren strateški okvir za razvoj sveobuhvatne mreže, inicijativa za predstavljenje jednog regionalnog projekta (Flagship project initiative), kao i promocija u okviru regionalne saradnje, ažurirani status napretka regionalne saobraćajne studije itd. Autoput Bar-Boljare je uključen u SEETO sveobuhvatnu regionalnu transportnu mrežu, kao putni pravac 4. i u tom dijelu Vlada Crne Gore nastavlja aktivnosti na realizaciji ovog strateškog projekta za Crnu Goru.

Crna Gora zastupa jasne stavove po pitanju razvojne politike u saobraćaju, stoga je od velikog interesa dalje učešće u okviru Memoranduma o razumijevanju za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi, posebno u svijetlu potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i budućeg priključenja Crne Gore Evropskoj uniji.

Deveti godišnji sastanak ministara saobraćaja Zapadnog Balkana u okviru implementacije Memoranduma o razumijevanju za razvoj SEETO Sveobuhvatne mreže, otvorio je potpredsjednik Evropske komisije, Sim Kallas, upućujući poruku da je “vrijednost regionalne saradnje u oblasti saobraćaja značajna za građenje odnosa i buduću integraciju regiona u EU. SEETO saradnja u regionu, predstavlja uspješan primjer, koji omogućava podizanje efikasnosti saobraćaja i usluga za njegove građane i širenje poslovnih aktivnosti i uz povećanje teritorijalne kohezije koji u krajnjem utiče na ekonomski rast zemalja. Ukoliko dođe do inicijacije i potpisivanja Sporazuma za saobraćajnu zajednicu, to bi predstavljalo kvalitativan skok ka stvaranju jedinstvenog transportnog tržišta, čime bi se stvorili preduslovi za brzu i kvalitetniju robnu razmjenu, jačanje trgovine, kvalitetniji, bezbjedniji, brži i jeftiniji prevoz.”

Tokom razgovora između ministra Brajovića i potpredsjednika Evropske komisije, Kallasa, diskutovalo se na teme vazdušne dostupnosti, željezničke povezanosti između Crne Gore i Srbije, pripremljenosti administracije za apsorpciju sredstava, prije svega pred-pristupnog instrumenta IPA za planski period 2014-2020, regionalna IPA i apliciranje za kredite međunarodnih finansijskih institucija, kao i uticaj saobraćaja na turističku ponudu Crne Gore i ostvarena korist u 2013. godini.

Ministar Brajović se u svom govoru osvrnuo na razvoj saobraćajne stategije i podijelio iskustva, napore i strateška opredjeljanja Crne Gore, kada je u pitanju integrisana saobraćajna politika i saobraćajna povezanost regiona. Prezentovao je progres koji je učinjen u svim vidovima saobraćaja. Crna Gora će nastojati da održi kontinuitet i balans između rekonstrukcije i održavanja postojeće infrastukture i izgradnje nove, uz evidentnu potrebu evoluiranja saobraćajne politike, ukoliko želimo da održimo korak sa promjenama i optimizujemo upotrebu postojećeg saobraćaja.

Ministri regiona su se saglasili da je regionalna saradnja u oblasti, kao i zajednički rad na prioritetnim projektima ključni uslov bolje povezanosti država regiona, poboljšanja regionalne saradnje, ali i preduslov većeg ekonomskog rasta i napretka na putu evropske integracije zemalja Balkana.

Konferenciji su, između ostalih, prisustvovali ministri: Kosova, Albanije, Makedonije, moderator Šef jedinice za međunarodni saobraćaj u Generalnom direktoratu za transport EU Philippe Burghelle-Vernet, te predstavnici Međunarodnih finansijskih institucija.

 

 

 

Portal Analitika