Abiznis

Vlada: Ispunjene sve obaveze iz Ugovora o poravnanju sa CEAK-om

0312zgradavladeok
V
lada Crne Gore je djelovala poštujući zakone i u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica nije povukla nijedan potez koji nije bio u skladu sa važećom domaćom i međunarodnom legislativom u ovoj oblasti. Ovo podrazumijeva da je striktno poštovan i Ugovor o poravnanju. Taj dokument je javan, budući da ga je Vlada Crne Gore objavila sa svim aneksima i to odmah pošto je zaključen, te se i stručna i laička javnost mogu uvjeriti u to da li je došlo do „mnogobrojnih povreda uslova” iz ovog dokumenta, kako sada tvrdi CEAK, navodi se u reagovanju Ministarstva ekonomije na najavu bivšeg vlasnika KAP-a da će tužiti državu za nadoknadu štete od 100 miliona eura, između ostalog zbog kršenja obaveza iz ugovora o poravnanju.

Vlada: Ispunjene sve obaveze iz Ugovora o poravnanju sa CEAK-om
Portal AnalitikaIzvor

-Javnosti je poznato da su problemi sa CEAK-om i En plus grupom nastali zbog tri neplaćena računa za struju, što je upravo i jedan od uslova definisanih u ugovoru za raskid. Vlada Crne Gore je, u skladu sa tim, u novembru 2011. godine pokrenula postupak za raskid ugovora, ali su CEAK i En plus grupa odbili da po tom osnovu ustupe akcije Vladi Crne Gore. Vlada je ispunila sve svoje obaveze iz Ugovora o poravnanju, kako one koje se tiču subvencija za električnu energiju, tako i one koje se odnose na kredite po osnovu državnih garancija- ističe se u reagovanju, dostavljenom Portalu Analitika.

Kako se dodaje, tvrdnje CEAK-a da mu je „prilikom prodaje fabrike Vlada dostavila nevjerodostojne finansijske iskaze KAP-a” najbolje demantuje proces privatizacije koji je bio transparentan, sproveden saglasno zakonima Crne Gore i u skladu sa strategijom o privatizaciji fabrike, o kojoj je vođena javna rasprava.

-Štoviše, kompletan proces privatizacije Kombinata aluminijuma sproveden je uz tehničku i finansijsku asistenciju Evropske banke za obnovu i razvoj i odabran je konzorcijum renomiranih specijalizovanih internacionalnih kompanija: BNP Paribas iz Francuske; CRU iz Velike Britanije; URS iz Velike Britanije; IKRP Rokas iz Grčke i BC EXEL / ERNEST & YANG. Takođe je, prije zaključivanja, Ugovor o privatizaciji dostavljen Skupštini Crne Gore i Državnom tužilaštvu i objavljen je na internet portalu Vlade- navedeno je u reagovanju.

Što se tiče uvođenja stečaja u KAP, iz Vlade naglašavaju da je taj proces sproveden uz puno poštovanje Zakona o stečaju.

-O odnosu Vlade Crne Gore prema stranim investitorima najbolje govori postojeća legislativa u ovoj oblasti, koja je usklađena sa najboljom međunarodnom praksom. To, međutim, znači da i strani investitori moraju da poštuju, prije svega, dokumenta koja su sami potpisali, kao i propise i važeće zakone. Na kraju, još jednom podsjećamo da je plan restrukturiranja Kombinata aluminijuma Podgorica, koji je Vlada Crne Gore predložila Skupštini podrazumijevao, osim jasne vlasničke strukture u kojoj bi Vlada Crne Gore bila vlasnik više od 60 odsto akcija i sporazumni raskid ugovora sa CEAC-om i EN plus grupom, čime bi bile preduprijeđene ovakve situacije. Vladin plan, međutim, nije dobio podršku u parlamentu- zaključuje se u reagovanju.

Portal Analitika