Politika

Zvaničan stav Rusije nepromijenjen, Lukšić naložio Jovoviću da razgovara sa Čepurinom

okigorser
M
inistar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić naložio je ambasadoru Crne Gore u Srbiji Igoru Jovoviću da razgovara sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Čepurinom povodom njegove izjave o crnogorskom putu ka NATO.

Zvaničan stav Rusije nepromijenjen, Lukšić naložio Jovoviću da razgovara sa Čepurinom
Portal AnalitikaIzvor

Istovremeno, iz MVPEI su saopštili da vjeruju da ambasador Rusije u Podgorici nije adresa za reagovanje jer se incident nije dogodio u Crnoj Gori.

- Lukšić je naložio Jovoviću da prenese Čepurinu zvaničan stav crnogorske Vlade, saopšteno je Portalu Analitika iz Vlade.

Čepurin je nakon izjave da se granice na Balkanu još razmatraju, otišao još jedan korak dalje i strateški put Crne Gore ka NATO uporedio sa majmunom.

Izjava Čepurina je bila i povod da juče u Moskvi telefonom razgovaraju ambasador Crne Gore u Moskvi Zoran Jocović i zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksej Kalabuhov i tom prilikom je Jocoviću saopšteno da je ostao nepromijenjen stav Rusije o Crnoj Gori.

- U razgovoru direktora IV departmenta ruskog MID-a, A. Kalabuhova i Jocovića, sa ruske strane je preneseno da nema nikakvih promjema u poznatom i više puta saopštavanom stavu Rusije o njenoj punoj opredijeljenosti za saradnju sa Crnom Gorom. Stavovi o odnosima i saradnji sa Crnom Gorom, koje su saopštili, ministar Sergej Lavrov, ranije, i zamjenik ministra inostranih poslova Aleksej Meškov, ove godine tokom posjete Crnoj Gori i razgovora sa zvaničnicima, ostaju nepromijenjeni, saopšteno je Portalu Analitika iz MVPEI.

Naglašeno je da ruska strana želi da se odnosi i saradnja između dvije države i dalje razvijaju u tom duhu.

- U izjavi direktora Direkcije za Evropu Miroslava Šćepanovića se jasno, principijelno i za razliku od ambasadora Čepurina, pristojno iznosi naš stav i pozicija u odnosu na pomenutu izjavu. Istovremeno, ambasador Crne Gore u Rusiji Zoran Jocović dobio je instrukcije da zatraži prijem u MID-u Rusije, a ambasador Crne Gore u Srbiji da se sa Čepurinom sretne u Beogradu i prenesu stav o ovom incidentu. MVPEI vjeruje da se ovom temom treba baviti tamo gdje se incident dogodio, dakle u Moskvi i u Beogradu, te da zbog toga nijesmo smatrali da je ambasador Rusije u Crnoj Gori - adresa za reagovanje, zaključili su iz MVPEI.

Ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić je ranije ocijenila da istup ruskog ambasadora doživljava kao skandal u diplomatskom i političkom smislu.

 

 

Portal Analitika