Region

BLIC: Tadić krenuo da ruši Đilasa

oktasdich
Na izborima za predsjednika opštinskog odbora Demokratske stranke u Zemunu, kandidat Borisa Tadića pobijedio je kandidata koji je bliži struji aktuelnog predsjednika DS Dragana Đilasa. Dešavanja u zemunskom odboru, Tadićevo reaktiviranje i izbori na Voždovcu zakazani za 15. decembar mogli bi da budu uvod u ozbiljne promjene u vrhu stranke, piše Blic.

BLIC: Tadić krenuo da ruši Đilasa
Portal AnalitikaIzvor

Đilas se nije naročito angažovao na nedjeljnim stranačkim izborima u Zemunu, pa pobjeda Mladena Ergeca koji je blizak potpredseniku DS Miodragu Rakiću, Tadićevom bliskom saradniku, nad Savom Jerkovićem ne čudi. S druge strane, Tadić je nedjeljnim pojavljivanjem na voždovačkoj pijaci, a zatim i u Odžacima gde je došao da podrži lokalne odbore uoči izbora, pokazao da od politike nije odustao.

Međutim, tek bi eventualno loš rezultat na izborima u opštini Voždovac mogao da bude “okidač” za veće promjene. Kako je za “Blic” potvrdilo više izvora iz vrha stranke, nezadovoljstvo među demokratama je sve veće, pa bi debakl na voždovačkim izborima bio povod da se na sjednici Glavnog odbora zakazanoj za 22. decembar otvori pitanje povjerenja Draganu Đilasu.

Najveća prijetnja aktuelnom predsedniku DS dolazi od struje koju predvodi nekadašnji potpredsjednik DS i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, ali i od Tadića koji ima podršku nekadašnjeg savjetnika, danas potpredsjednika DS Miodraga Rakića.

- Ukoliko na Voždovcu osvojimo manje od 15 odsto, na Glavnom odboru će biti žestoka rasprava. Tadić i Šutanovac neće propustiti priliku da iskritikuju način na koji Đilas vodi stranku i seriju loših rezultata na lokalnim izborima - navodi jedan od sagovornika “Blica”. Šutanovac, kako je “Blic” već pisao, već nekoliko meseci ozbiljno radi na prikupljanju podrške širom Srbije. Obilazi opštinske odbore DS i traži podršku za Đilasovu smjenu.

- Šutanovac za sada ima na svojoj strani čak 60 odbora. Sa predsjednikom opštine Smederevska Palanka Radoslavom Milojičićem Kenom je organizovao već i izborne štabove i postavio šefove koji su u pripravnosti - otkriva izvor lista.

U DS-u trenutno postoji pet različitih struja, a osim Šutanovca, predvode ih počasni predsjednik DS Boris Tadić, predsjednik Gradskog odbora DS Balša Božović, zamjenik predsjednika stranke Bojan Pajtić i aktuelni lider Đilas.

Đilas: Dobro je da Tadić učestvuje

Predsjednik DS Dragan Đilas rekao je da podržava učešće počasnog predsjednika demokrata Borisa Tadića i drugih funkcionera stranke u kampanji za izbore na Voždovcu, Odžacima i drugim stranačkim kampanjama.

- Normalno je da svaki član stranke učestvuje u izbornim aktivnostima - rekao je Đilas komentarišući prisustvo Tadića na jednom od izbornih punktova na Voždovcu.

Prema njegovim riječima, dobro je da svako u stranci bude što više aktivan, a bilo bi još bolje da je takva aktivnost postojala i ranije.

 

 

Portal Analitika