Svijet

BIROL: Evropa treba da se fokusira na jedinstveno energetsko tržište

0312birol
C
ijene energije u Evropi ostaće do tri puta više nego u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u narednih 20 godina, ako Evropa ne razvije domaće snabdijevanje i ne poveća efikasnost, upozorio je glavni ekonomista Međunarodne agencije za energiju (IEA), Fatih Birol.

BIROL: Evropa treba da se fokusira na  jedinstveno energetsko tržište
Portal AnalitikaIzvor

U EU sve više jača zabrinutost zbog uticaja cijena energije na evropsku industriju, a neke države članice razmatraju zamrzavanje cijena i ukidanje subvencija za obnovljive izvore, prenosi Hina.

"Jaz se možda smanjuje, ali bez nove politike Evropa će i dalje imati dva do tri puta više cijene plina od SAD-a u narednih 20 godna", rekao je Birol na sastanku u Briselu.

Najveća razlika u cijeni u odnosu na SAD odnosi se na plin, jer SAD prolazi kroz revoluciju plina iz škriljaca, ali i cijene električne energije u Evropi takođe su otprilike dvostruko veće jer se za njenu proizvodnju koristi plin.

Evropska komisija (EK) analizira uticaj cijena energije na države članice i posvetila je dva samita EU-a početkom naredne godine energetici i konkurentnosti.

Birol je naveo da bi Evropa trebalo da se fokusira na efikasnost, veze koje bi povezivale jedinstveno evropsko energetsko tržište i poboljšanje domaćeg snabdijevanja putem razvoja plina iz škriljaca, obnovljivih izvora i nuklearne energije. On je preporučio firmama i da dogovore povoljnije ugovore o snabdijevanju plinom kada oni isteknu.

EK pokrenula je prošle godine istragu protiv ruskog Gazproma zbog sumnji da zloupotebljavaju dominantni položaj u centralnoj i istočnoj Evropi.

Izvor: MINA; foto: theguardian.com

Portal Analitika