Region

Priveden osnivač portala Index.hr, zbog sporne ilustracije prijete mu smrću

indexok0212
O
snivač portala Index.hr Matija Babić bio je na informativnom razgovoru u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Zagrebu.

Priveden osnivač portala Index.hr, zbog sporne ilustracije prijete mu smrću
Portal AnalitikaIzvor

On je pozvan zbog ilustracije koja je objavljena na Indeksu u nedelju uveče uz tekst "Hrvatska odlučila kao nekad: 65 posto za diskriminaciju!". Ilustracija, na kojoj je predstavljena zastava Hrvatske sa kukastim krstom umjesto šahovnice, je objavljena povodom rezultata referenduma o braku, na kome je većina glasala za definisanje braka kao zajednice muškarca i žene.

Babić je nakon odlaska u policiju na svom Fejsbuk profilu napisao "Kad je ilustrovanje fašizma veći problem od fašizma. Živjela Rvacka". 
Indeks je objavio da je Babić u policiji rekao da je motiv postavljanja ilustracije upozorenje na jačanje fašizma u Hrvatskoj koje se manifestuje kroz ograničavanje prava manjina. 
Za Index je Babić izjavio kako je očigledno da je Hrvatska više zainteresirana za pitanje upozoravanja ilustracijom na fašizam nego za obračun sa samim fašizmom.
Na pitanje policije hoće li ilustraciju ukloniti, Babić je odgovorio kako nema tu namjeru. Oko 19 sati informativni razgovor je završen i Babić je pušten kući.
- Index je već 10 godina, oduvijek i bez izuzetka, na strani slabijih, ugroženih, na strani onih koji su u manjini. To ćemo i ostati bez obzira na cijenu - bio to zatvor, prijetnje smrću ili novčane kazne. Index će se boriti za manjine, koliko god to bilo nezahvalno i opasno u zemlji koja naginje fašizmu - izjavio je Babić.
Prijetnje smrću: Policija je saopštla da je zbog objavljivanja na portalu neprimerenog sadržaja u kojem su delovi grba i zastave Republike Hrvatske korišćeni na način suprotan odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske, u službene prostorije zagrebačke policije pozvala autora teksta.

Matija Babić tokom dana primio je na desetke prijetnji smrću, ali je odlučio da ništa neće prijavljivati. 
- Nema smisla prijavljivati prijetnje jer se ne radi o izolovanom slučaju već o opštoj atmosferi linča nametnutoj od strane Katoličke crkve, u kojoj je nepoželjan svatko ko je drugačiji. Takva atmosfera naziva se fašizam. I to je ono što smo ilustracijom ispravno poručili - rekao je Babić.

Babiću su na njegovom Fejsbuk profilu upućene prijetnje da će, između ostalog „dobiri metak u čelo” i    da će „trunuti u paklu paklu zato što si dirao hrvatski grb i zastavu” a pri tom je nazvan „četnikom”.

 

Izvor: index.hr, foto: b92

Portal Analitika