Politika

U pregovaračkoj strukturi 1300 ljudi

Aleksandar_Andrija_Pejovi
U
crnogorsku pregovaračku strukturu uključeno je 1300 ljudi, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović. On je danas učestvovao na okruglom stolu pod nazivom ,,Finansijski aspekti pristupnih pregovora: EU, zemlje kandidati i ekonomska kriza“, koji je održan na Ekonomskom fakultetu.

U pregovaračkoj strukturi 1300 ljudi
Portal AnalitikaIzvor

Očekuje da ćemo i dalje dobijati oko 35 miliona eura godišnje od EK kao bespovratnu pomoć

„Sve institucije su, manje-više, tijela zasnovana na ad hoc osnovu, nigdje nijesmo išli u osnivanje novih tijela ili zapošljavanje više ljudi“, rekao je Pejović, javlja RTCG.

Što se tiče stanja pregleda poglavlja, dva su zatvorena, a slijedi sedam, gdje su predate pregovaračke pozicije i u kojima je dat pregled viđenja kako će Crna Gora pregovarati članstvo u njima.

„Set od pet poglavlja koja čekaju da se otvore odnose se na javne nabavke, privredno pravo, intelektualnu svojinu, informaciono društvo, preduzetništvo i industijsku politiku, odnosno korpus ekonomskih poglavlja koja bi mogli otvoriti ako ne krajem ove, onda naredne godine“, dodao je Pejović.

Pejović je kazao da je bitno da se već sad, u fazi pripreme pregovaračkih pozicija i sagledavanja izvještaja sa skrininga, vidi šta su to skupa poglavlja.

Prema njegovim riječima, iako se čini da ima puno vremena do ulaska u EU, proces je previše širok i kompleksan da bi čekao na bilo koga.

„Kad postanete članica tek onda shvatite koliko su teške obaveze koje su pred jednom zemljom da se inkorporira u cjelokupni sistem EU na mnogim nivoima“, smatra Pejović.

Pejović očekuje da će Crna Gora i dalje dobijati oko 35 miliona eura godišnje od Evropske komisije kao bespovratnu pomoć.

Postoji mogućnost da, ako budemo dobri, privučemo još sredstava, što je svakako bitna stavka za sve zemlje kao dodatni motivišući faktor, jer se  zemljama koje su uspješnije u korišćenju fondova i koje imaju dobru evaluaciju svojih projekata omogućava da dobiju dodatna sredstva, objasnio je Pejović.

RTCG

Portal Analitika