Fudbal

Kazne za Barselonu i Real

Primeraa
Š
pansko regulatorno tijelo za konkurenciju kaznilo je Real, Barselonu, još dva kluba i jednu medijsku kuću zbog kršenja propisa o prodaji TV prava.

Kazne za Barselonu i Real
Portal AnalitikaIzvor

Po španskom zakonu dozvoljena dužina ugovora o TV pravima je tri godine, a okrivljeni su potpisali četvorogodišnje. Ukupan iznos kazne je gotovo 15 miliona eura, a pojedinačni iznosi vezani su za sume koju klubovi po ugovoru dobijaju. Mediapro moraće da plati 6.5 miliona eura, a klubovi 8.430.000 eura.

Real i Barsa kažnjeni su žestoko – 3.9 miliona kraljevski klub, a 3.6 miliona Katalonci. Sevilja će platiti 900 hiljada eura, dok je Santander kažnjen sa 30 hiljada.

Za razliku od mnogih drugih država, u Španiji ugovor sa televizijom potpisuju klubovi, a ne liga. To dovodi do ogromne razlike u prihodima, a po propisu koji važi od sljedećeg ljeta novac će se dijeliti na četiri dijela. Real i Barsa dijeliće 35 posto ukupnog iznosa, Valensija i Atletiko Madrid podijeliće 11 posto, dok ostali članovi Primere dijele 45 posto, u odnosu na plasman i popularnost. Ostatak novca ide u niži rang (6 posto) i kancelariji lige za troškove mlađih kategorija i infrastrukture (3 posto). (B92)

Portal Analitika